Matsvinn redovisas!
Hurra för Lidl, som är den första och hittills enda livsmedelskedjan som redovisar matsvinn med total transparens, något som länge har efterlysts av branschen.
I hållbarhetsrapporten 2018/19 är Lidl den enda livsmedelskedjan i Sverige som redovisar matsvinn i ton. Där visar man att matsvinnet uppgick till 1,78 procent (ca 6 400 ton) av andel såld mat under verksamhetsåret. Halvårsrapporten för mars – aug 2019 visar en minskning och under perioden uppgick matsvinnet till 1,72 procent av andel såld mat.
Med billigare frukt-och -grönt-lådor, mycket reducerade priser för snart utgångna datum samt att de tagit över brödansvaret från Fazer, gör att svinnet minskar snabbt. Med konsumenternas hjälp. Nu hoppas vi att resten av branschen följer efter!
Äter du fulost eller fulskinka, Svensson?
WWF har tagit fram sin senaste köttguide, som syftar till att ge råd såväl till konsumenter som restaurangägare, att hitta köttvaror med så liten miljöpåverkan som möjligt.
Köttslagen som finns med bedöms enligt fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika, och presenteras i form av ett trafikljus. Helhetsbedömningen av respektive köttslag ger grönt, gult eller rött ljus.
Importerad kyckling med märkningen ”EU-ekologiskt” och svensk Kravmärkt kyckling får grönt ljus, omärkta svensk kyckling gult ljus och omärkt kyckling från exempelvis Danmark får rött ljus. Årets version av köttguiden omfattar även griskött från EU-länder som Italien och Spanien.
I år bedömer guiden även ostar som kan ersätta köttet, som halloumi, feta, mozzarella och chèvre. Ost från Sverige och som är ekologisk är de bästa valen, medan omärkt cypriotisk halloumi, grekisk feta och tysk hårdost får rött ljus.
Kolla in:
https://www.dn.se/nyheter/rott-ljus-for-skinka-fran-italien-och-spanien/
och
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/maten-som-ar-bra-for-dig-ar-ocksa-bra-for-andra-samma-livsmedel-skyddar-bade-halsa-och-miljo/
Lite tips:
https://wwwwwfse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2019/11/19-7517-kottguiden_191025_final-2-1.pdf
https://atajorden.com/utmaningarna/
Den 7e största utsläpparen i världen är SUVen!
Experter varnar för att en kraftig global försäljningsökning av stadsjeepar (suvar) hotar klimatmålen och motverkar de koldioxidminskningar som uppkommer till följd av användningen av elbilar och småbilar.
Utsläppen från stadsjeepar har på global nivå ökat med 550 miljoner ton koldioxid sedan 2010, till 700 miljoner ton. Stadsjeepar är därmed den näst största orsaken till ökningen av de globala koldioxidutsläppen sedan 2010. Det är bara energisektorn som står för en större andel.
Visste du att stadsjeepar i genomsnitt förbrukar cirka en fjärdedel mer energi än medelstora bilar. Större och tyngre bilar är också svårare att elektrifiera enligt IEA.
Kolla in:
https://www.iea.org/newsroom/news/2019/october/growing-preference-for-suvs-challenges-emissions-reductions-in-passenger-car-mark.html
och här:
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2019/oct/25/suvs-second-biggest-cause-of-emissions-rise-figures-reveal?fbclid=IwAR2zWFxtwWIDru_OD3RIOPiiL9pSqKhbq4Qm8rsMnsT2PteKZR5cFezAK00
http://supermiljobloggen.se/nyheter/2019/10/svenska-utslapp-fortsatter-att-oka
Och elbilarna då?
Det finns mycket att säga om elbilar och elhybrider. Men det verkar som att inga bilar levereras under slutet av 2019? Eftersom EUs regler om utsläpp gör att leverantörerna håller på bilarna till nästa år!
Lite kontraproduktivt kan man tycka. Mer om detta kommer.
Kolla:
https://www.dn.se/ekonomi/jonas-froberg-darfor-kan-du-skylla-pa-eu-nar-du-blir-utan-elbil/
Och så flyget då…
10% av svenskarnas utsläpp kommer från flyget. I snitt flyger en svensk en gång per år. Mer om flygskammen i nästa månad, för då åker vi igen som aldrig förr, många av oss, till varmare breddgrader. Ingen skam där inte.
Kolla:
https://esvd.svd.se/svenskadagbladet/50149/article/993939/74/1/render/?token=5df5e82b6dcbbe468daaaf062850a11d&fbclid=IwAR2oV370xGStdStfvsiEgNLJQUhbxDS8Fqwp8w170b__y0QxOXJlxQP1pa4
Och skräpet då?
Med ökad konsumtion kommer automatiskt mer avfall. Det var väl knappast någon nyhet.
Och turismen drar med sig enorma mängder avfall, och en del hamnar i havet. Men nu börjar man se om sitt hus.
Exempelvis Grekland vill stoppa engångsplasten och skydda sin ekonomi, där turismen är en enorm inkomstkälla och nedskräpninge ett direkt hot mot den.
Kolla här:
https://www.businesstimes.com.sg/consumer/greece-fights-for-its-beaches-and-gets-tough-on-plastic-pollution
Och vårt skräp varifrån kommer det?
https://www.hsr.se/sites/default/files/skraprapport_2019_digital_lagupplost.pdf