Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svenska URPREMIÄRER hösten 2018

AUGUSTI

DE BEHÖVANDE av Helena von Zweigbergk, dramatisering: Karin Parrot-Jonzon

Om den komplexa och täta relationen mellan en mor och en dotter.
Vi kan alla känna igen oss i viljan att krypa upp i mammas famn och så blir allt med ens bra, men vad tänker egentligen mor och dotter om varandra nu när de båda är vuxna och jämställda varandra och dessutom båda mödrar.
Den gemensamma historien har två sanningar och båda kämpar för rätten till sin.

Premiär 10/8 - SPECT.scenkonst på Skillinge Teater


FIRST LADY av Lotta Olsson

Gunilla växte upp i lilla skånska Kvidinge, men bor sedan många år i Abrahamsberg i Stockholm. ”On top of the world”, som hennes man Göran brukade säga. Men nu är han död, precis som hennes älskade bichon frisé Flossy.
Göran kallade sig entreprenör och Gunilla har tagit över hans verksamhet. Men är det verkligen det här hon vill göra? Och vem är hon egentligen nu?

Premiär 30/8 på Soppteater/Stockholms Stadsteater


SEPTEMBER

VI MOT HELA VÄRLDEN av Gustav Tegby

Vi mot hela världen är en "soundwalk" - en berättelse om den första vänskapen, skildrad ur barnperspektiv, men också den vuxne berättarens tillbakablick. Historien utspelar sig bland farliga tonåringar, livliga gårdsfester samt verkliga och påhittade monster. Målgruppen är barn 7-10 år samt vuxna.

Premiär 1/9 på Skuggteatern i Umeå


PROJEKT SIMONE WEIL med texter av Johanna Emanuelsson, Lucas Svensson, Simone Weil m fl

En teaterföreställning inspirerad av den franska filosofen och politiska aktivisten Simone Weil, om vår demokrati och vårt parlamentariska system, med samtal, händelser och musik. Tre dramatiker, fyra forskare och två dramaturger har skapat ett helt nytt pjäsmanus tillsammans, där olika tankar och perspektiv ställs mot varandra under en musikalisk och lustfylld timme.

Premiär 6/9 på Ö2, Stockholm


TREDJE RIKETS FRUKTAN OCH ELÄNDE av Bertolt Brecht, svensk översättning: Ulf Peter Hallberg

I en väv av text och musik får vi gripande berättelser om civilkurage och moral. Vad händer när man inte vågar lita på sin man, sin granne – eller sitt eget barn? Rädsla, misstro och förräderi tränger in i alla samhällsskikt skapar ett förgiftat klimat. Kärlek, längtan och drömmar krossas. Men här finns också vardagshjältar som vågar se längre än till den egna ytterdörren.

Premiär 8/9 på Dalateatern


HÅRDKOKTA FAKTA OM ÄGG av Lena Sjöberg, dramatisering: Martina Montelius

I hönsgården har Fatemeh nyss fått kycklingar, tuppen Rupert går mest och sprätter, men Lilly är sprickfärdig av frågor: "Hur blir det kycklingar i äggen? Hur kan dom andas därinne? Kommer människor ur ägg? Men inte dinosaurier väl...?" En dag tar Lilly ett beslut. Dom kan inte gå omkring i hönsgården och picka i sina gamla fotspår hela livet. En natt rymmer dom...
För barn mellan 4 och 10 år.

Premiär 15/9 på Pygméteatern, Stockholm


BIET I HUVET av Roland Schimmelpfennig, svensk översättning: Frederik Sjögren

En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel.

Virtuost knyter Schimmelpfennig den sagolikna spelomgivningen till den sorgsna verkligheten i denna sin första pjäs för barn.

Premiär på Riksteatern 20/9


MONICAS VALS av Klas Abrahamsson

Fragment och fantasier inspirerade av Monica Zetterlunds liv och musik.

Från lilla Hagfors i Värmland gav hon sig ut i den stora vida världen. Som i ett drömspel får vi följa Monica från tonåren till 60-årsåldern, från Värmlandsskogarna till jazzklubbarna. Hon valde att följa sina drömmar och trotsade traditionella könsmönster och konventioner.

Premiär 21/9 på Malmö Stadsteater


DEN FRIA VILJAN av Erik Gedeon

En musikalisk komedi om livets lotteri.
Är människan ansvarig för sina gärningar? Eller är våra liv ett enda lotteri?
En glittrande svart komedi som ogenerat jonglerar med filosofi, hjärnforskning och kvantfysik. I kärnan är Den fria viljan dock en hyllning till teatern: teatern på scenen, skådespeleriet vi alla medverkar i ute i verkligheten och den lilla teatern inne i våra huvuden.

Premiär 22/9 på Uppsala Stadsteater


GLASÄPPLEN av Anders Duus

En lördagmorgon ringer det plötsligt på dörren hos Ellinor och Magnus. Utanför står områdets kuf. Han har ett brännbollsträ i handen, och kräver att deras nioårige son ska be honom om ursäkt. Det blir starten på en händelserik helg som väcker både gamla och nya synder till liv, och förändrar familjen för alltid.
En betraktelse över vår skoningslösa blick på det avvikande, vilka värderingar vi lämnar i arv till våra barn och vår längtan efter att livet ska bli något mer än det är.

Premiär 22/9 på Örebro Länsteater


MATKRIGET av Johanna Emanuelsson

Av sina matindustrianställda föräldrar får Mirjam enrismarinerad anka, Ava får raw food, Levi får det som blir över - medan Colin plöjer konspiratoriska youtube-dokumentärer. Plötsligt har maten blivit för dyr. Ingen kan handla. Föräldrar får sparken. Samtidigt smyger något omkring i stadens containrar och sopberg...
En mörkglimtande komedi om att tänka själv och att handla tillsammans.

Premiär 28/9 på Östgötateatern


ALLT GOTT I VÄRLDEN av Paula Stenström Öhman

De lever drömmen om det perfekta livet. En dag överraskar de både sina vänner och sig själva när de bestämmer sig för att ta emot ett ensamkommande barn. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig. I denna svarta och samtidigt dråpligt underhållande pjäs klär dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman av vardagen och visar upp allas våra tillkortakommanden.

Premiär 28/9 på Göteborgs Stadsteater


OKTOBER

DOLL CONSPIRACY av Isabel Cruz Liljegren

Lasse har stängt in sig i sin sommarstuga. Han är ledsen över att hans fru har dött. Lasses kompis Kent saknar honom och kommer för att leta efter sin kompis.
Han har kommit för att varna honom för en konspiration och för att dockan Lasse har börjat umgås med egentligen har onda avsikter. Lasse och Kent försöker med olika medel att kringgå dockans planer. Men allt kanske ändå slutar i katastrof.

Premiär 5/10 på Ung Scen Norr/Norrbottensteatern


SKAMCEREMONIN av Åsa Lindholm

Varför säger hon att hon inte blir mobbad? Varför gömmer hen proven med alla rätt? Varför säger han nej när klasskompisen äntligen frågar chans?

En blodrusande känsla, stela fötter och stammande. Men där ska vi inte stanna. Vi ska inåt och vidare. Med Skamceremonin sticker vi hål på skammen så att den spricker, försvinner eller blir till något annat. Tillsammans gör upp vi med skammen genom skattspeglande blues, befriande berättelser och lite action

Premiär 12/10 på Unga Klara, Stockholm


POLARFARARNA av Camilla Blomqvist

I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett oväntat katastrofläge uppstår. Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer med den som står öga mot öga med sin egen utsatthet? Vad innebär det att bege sig ut i det okända? Polarfararna är ett spännande och absurt katastrofdrama, där nyfikenheten som drivkraft står i centrum.

Premiär 13/10 på Riksteatern i Skövde


DEN STORA ELDEN av Roland Schimmelpfennig, svensk översättning: Ulf Peter Hallberg

När vårfloden kommer svämmar bäcken över och byarna på ömse sidor skiljs åt. Den ena byn drabbas av olyckor som lämnar byborna fattiga, bostadslösa och sjuka. Torka följs av översvämning, en feberepidemi och en stor förödande eld. Allt medan den andra byn lever i fred och välstånd.
Den stora elden är en poetisk saga för vår tid om kärlek, vänskap, förståelse och icke-förståelse och om vad oförmåga att lyssna kan leda till.

Premiär 13/10 på Norrbottensteatern


NOVEMBER

HUR GÖRS BEBISAR av Cory Silverberg, Fiona Smith, Ivan Monthan

En icke-normativ pjäs för förskolan och förskoleklass.
Tre vänner, ett rum fullt av möjligheter, musikinstrument och lek. En upptäcksfärd: hur görs bebisar? Tillsammans undersöker de livet stora mysterium. Här berättas inte historien om mamma+pappa+samlag=du, som tyvärr utelämnar många av oss, här berättas historien om var barnet kommer ifrån som är sann för alla.

Premiär 9/11 - Teater Mo på Teater Pero, Stockholm


DU MÅSTE ÖVA DIG I DET VERKLIGA av Emma Broström, baserad på texter av Werner Aspenström

En hommage till Werner Aspenström.
Vardagliga iakttagelser och lågmäld humor ställs mot de stora och eviga perspektiven i Aspenströms diktning. En poetisk resa genom liv och dikt. En vandring genom ord och toner. Ett möte mellan skog och asfalt – land och stad. En räcka motsägelser och reflektioner om det förunderliga i livet.

Premiär 10/11 på Dalateatern


DRACULA av Rikard Lekander

Fasansfylld romantik och storslagen spänning

Den unge advokaten Jonathan Harker reser djupt in i Transsylvaniens mörka skogar för att på uppdrag av sin arbetsgivare besöka Greve Dracula. Väl där möts han av en egendomlig gästfrihet. Snart upptäcker han sig vara fånge mer än gäst. När Dracula beger sig till London i jakt på blod blir livet inte sig likt för Jonathans fästmö Mina och de andra där hemma. Om det finns något liv kvar alls vill säga.

Premiär 17/11 på Borås Stadsteater


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vi säger 'spark' och önskar lycka till!

Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Karin, Ulla, Franka och Lena

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.