Fredag 23 mars 2018

 Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.


www.strandbaden.info • info@strandbaden.infoStationstorget tar form

Samhällsbyggnadsförvaltningen på Höganäs kommun har tillsammans med Strandbadens Byaförening tagit fram ett förslag till utformning av Stationstorget efter att kommunen avsatt en miljon kronor till upprustning av platsen.

Snart påbörjas den upprustning av Stationstorget som Strand-Bulletinen tidigare redogjort för.­ Landskapsarkitekt Viktoria EnokssonHöganäs kommun arbetade i höstas fram en första skiss som byaföreningen gått igenom med kommunen på plats och därefter bearbetat.
– Sedan vårt möte på plats har jag uppdaterat skissen med armerat gräs för foodtruck och försäljning, belysningspollare och gran. När det gäller parkeringen så har vår gatuingenjör kollat på de olika förslagen som fanns och valt lösningen som är på skissen. Vi har även skickat in förslaget till Trafikverket och väntar på svar, förklarar Viktoria Enoksson.

Tanken bakom förslaget är att platsen ska bli mer tilltalande för besökande som ska kunna sitta ner i en trevlig miljö och dricka sitt medhavda kaffe.

 

På Stationstorget ska turister också kunna få information både om turistutbudet i kommunen och hur stationsområdet fungerade på järnvägens tid, d v s mellan 1910 och 1963. Den gamla stationskylten kommer också att återskapas och sättas upp på den tidigare perrongen. Byaföreningen har också en idé om ett konstverk i form av en resenär med resväska. Det återstår att se om den går att förverkliga.

Byaföreningen kommer att ha ett nytt möte med kommunen på plats för att finjustera de sista detaljerna innan arbetet påbörjas. Har du synpunkter eller förslag är du välkommen att kontakta Jan Jurkiwicz, janne.jz54@gmail.com, 070-554 30 76, som tillsammans med Ragnar Falck är byaföreningens kontaktpersoner när det gäller Stationstorget.


Glasmästar'n i Höganäs

Välkommen till årsmötet!

Onsdagen den 4 april kl 19 är du välkommen till årsmöte
i Strandbadens Byaförening. Mötet hålls i kapellet på Örestrand.

Hämta ditt exemplar av
Det gamla Strandbaden

Till årsmötet har byaföreningen tagit fram en folder med bilder från det gamla Strandbaden. Den delas ut gratis på mötet.

Ragnar Falck och Berto Lindbom står bakom foldern. Ambitionen är att ta fram en skrift med många fler historiska bilder och berättelser om människorna, verksamheterna och intressanta byggnader i Strandbaden.

Ta kontakt med Ragnar Falck om du har bilder eller berättelser som du vill dela med dig av: ragnar.falck@falcks.eu, 070-524 80 54, Kullagatan 188.

Torbjörn Gerward berättar 
om det gamla Strandbaden

Direkt efter årsmötesförhandlingarna den 4 april berättar lokalhistorikern Torbjörn Gerward (bilden) om ”Historier och händelser i Strandbaden”. Han visar bilder från förr och nu, och berättar vad som har hänt på platsen. 
– Jag kommer att visa bilder från Strandbadsskogen, samhället, området öster om stationen och Smergelområdet, berättar Torbjörn.

Vi ser fram emot ett mycket spännande och intressant föredrag.


Löhr Montage AB

Stene Boldt och Ursula Eldh hälsar välkommen till Hotell Strandbaden på lördag.
Verandan på Hotell Strandbaden bjuder på strålande utsikt över Öresund.

Öppet hus, konst, vårbuffé och AW
på Hotell Strandbaden

Öppet hus imorgon, lördag

Det händer mycket i vår på Hotell Strandbaden. Det blir säsongspremiär i morgon, lördag 24 mars, kl 10-14 för lördags-brunch med våfflor till Öppet hus-pris 99 kr (ordinarie pris 149 kr). Det blir också visning av hotellet och vandrarhemmet Botellet samt chans till en förhandsglimt av Inte ett SPA.
– Det är ett centrum för välbefinnande för både kropp och själ i Strandbaden, förklarar Stene Boldt.

Rundvandringen startar kl 11, 12 och 13.

Konstutställning och vårbuffé

Långfredag till annandag påsk kl 12-17 serverar hotellet kall vårbuffé med lax, kallskuret och potatissallad inklusive soppa, hembakat bröd, måltidsdryck och kaffe för 95 kr (ordinarie pris 199 kr). Kaffe & våffla kostar 75 kr eller som efterrätt till vårbuffén 49 kr.

– Grädda själv och ät så mycket du orkar med vispgrädde och "himmagjord" sylt, lockar Ursula Eldh.

Samtidigt pågår konstutställning i kapellet och huvudbyggnaden i närvaro av konstnärerna.
– Håll utkik efter presentationen av konstnärerna på vår Facebook-sida, uppmanar Ursula.

AW – after work

Fredag 6 april är det smygpremiär på AW med "ett prova på"-koncept med mat, något gott att dricka, kanske lite skön musik, allsång, ett musikquiz och spontandans.
– Vi vill helt enkelt se om det finns ett underlag för återkommande AW i Strandbaden. Så ta med grannen och kom, uppmanar Ursula.


Örestrand

Visst vill vi ha en ren och fin strand till sommaren?

Kom och delta i den årliga strandstädningen lördagden 7 april kl 10-12
så vi får en ren och fin strand i sommar. Vi samlas på stranden nedanför Örestrand. Efter avslutat arbete blir det korvgrillning. Info: Calle Hellberg, 070-654 40 01.


IBC Elinstallation

Bärnstensgatan 36 A/Kullagatan 201. Byggdes huset i mitten av 1940-talet?
Kullagatan 196. När byggdes huset?

Har husen varit annex till Hotell Strandbaden?

När Berto Lindbom och jag samlat information till Det gamla Strandbaden har vi stött på den här texten i Strandbladet nr 1-2010. Den är skriven av Åke Knutsson och först publicerad i Kullabygd 1947 (Kullabygd är Kullens Hembygdsförenings årligen återkommande skrift):

”Som det f.ö. inte fanns några villor på platsen, i vilka eventuella badgäster kunde inhysas, uppfördes tvenne ”annex” till hotellet [Hotell Strandbaden]. Dessa annex finnas ännu kvar, men tjäna nu andra ändamål. Det ena annexet, som ligger strax söder om ”tångvägen” [Lysekilsgatan], användes nu till bostadshus [Bärnstensgatan 36 A?]. I det andra annexet, vilket ligger öster om landsvägen, bedrives nu charkuterirörelse av fru Kock­Olsson [Kullagatan 196].”

Åke Knutsson visste säkert vad han talade om. Han föddes 1918 och bodde de första åren i stationshuset i Strandbaden. 

Pappan, Knut Johan Knutsson, var stins. Omkring 1922 avled pappan och familjen måste flytta. De bodde den närmaste tiden på några olika håll i närheten. Runt 1924 tog mamma Ada lån och byggde ett hus på Magisterallén 5, där familjen sedan bodde. Åke gifte sig och byggde sommarstuga på Dannevangsvägen 24. Han avled 1960 vid en ålder av 42 år.

Nu behöver vi hjälp att lösa detta mysterium. Ingen av de tidiga Strandbadenborna som vi talat med känns vid något annex i de två husen. Har du information så hör gärna av dig.

Ragnar Falck
ragnar.falck@falcks.eu

070-524 80 54


Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.

STRANDBADENS BYAFÖRENING
www.strandbaden.info  •  info@strandbaden.info


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.