Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Jämställts nyhetsbrev

2018 - ett nytt år har dragit igång! Vi får nya spännande uppdrag varje vecka och har börjat få fullt i vår kalender. Under 2018 ska vi förutom att föreläsa även hinna med att skriva två böcker - det ser vi fram emot. I detta nyhetsbrev fokuserar vi på stereotypa bilder, förbud mot sexistisk reklam och vår öppna föreläsning! 


Bilders makt - var är en stereotyp eller rasistisk bild?

H&M har under den senaste tiden fått stor kritik efter att ha lanserat en barnkollektion med en bild föreställande en svart pojke med tröjan ”coolaste apan i djungeln”, och en vit pojke med tröjan ”överlevnadsexpert”.

H&M har dragit tillbaka bilden men diskussionerna kring hur bilden överhuvudtaget har tagit sig igenom marknadsföringsmaskineriet har fortsatt. Det finns även röster som har höjts mot själva kritiken som menar att H&M inte har menat att vara rasistiska och att bilden därför inte är rasistisk.

Vi anser att det är viktigt att kunna se att bilder - trots att uppsåtet inte är rasistiskt - ändå kan förmedla en rasistisk struktur. Det är djupt olyckligt att stora företag fortfarande kan vara så historielösa att en sådan bild kan tas fram utan någon reagerar under framtagandet av kampanjen. Det saknas helt enkelt kunskap. Rasism existerar även utan uppsåt. Vi vill därför tipsa om en bra kunskapsbank ”Bilders makt” där vi kan lära oss om vad en stereotyp bild är och hur vi kan känna igen dem.  

Ta del av kunskapsbanken på Bilders makt. 

Läs Jonas Gardells tex Rasismen i H&M-annonsen går inte att tänka bort


Stopp min kropp! - Sången

Skogmans förskolor har tagit fram en fantastiskt fin och användbar sång att sjunga med barnen för att främja arbetet med integritet och gränssättning

 

Texten till "Min kropp"
Stopp så stopp så stopp stopp, det här är min kropp! x4
Jag bestämmer över min, du bestämmer över din, jag bestämmer över min och ett nej är ett nej.
Stopp så stopp så stopp stopp, det här är min kropp! x3
Om du vill ge mig en kram, så får du fråga mig först och om jag säger nej till det så blir det ingen kram.
Stopp så stopp så stopp stopp, det här är min kropp! x2
Jag bestämmer över min, du bestämmer över din, jag bestämmer över min och ett nej är ett nej.
Stopp så stopp så stopp stopp, det här är min kropp! x3

(Ackordsföljd: A D A D A D A D A D
A D A D A D G A7 G A7 G A7 E A ,Sedan går slingan runt så hur många gånger man vill)

Se klippet och lyssna på sången!


En domstol har beordrat 16 länder att legalisera samkönade äktenskap!

Efter ett domstolsbeslut av den Inter-amerikanska domstolen för mänskliga rättigheter kan en sensationell förändring ske. Plötsligt ska 16 länder i Syd- och centralamerika enligt domen legalisera samkönade äktenskap. Under de senaste 20 åren har 20 länder i världen infort samkönade ältenskap, men nu kan alltså plötsligt 16 länder göra detta 2018! 


Läs mer här.


Öppen föreläsning - vi har hyrt en stor lokal

Vi har drygt 400 anmälningar till föreläsningen "Normkritik i praktiken" den 30 januari i Stockholm men du får också plats! Skynda att anmäla dig eller din personal. Jobbar du i skola eller förskola? Tipsa föräldrarna - föreläsningen är för alla!

Läs mer om föreläsningen!

Anmäl dig eller din arbetsplats här.


Visst gör det ont när makten omfördelas

Bakslaget för metoo måste ses utifrån ett maktperspektiv. Det handlar om förändrade sociala normer och privilegier, skriver filosofen Katharina Berndt Rasmussen.

 Läs artikeln!


Förbud mot sexistisk och rasistisk utomhus- reklam i Stockholm

I december beslutade Trafiknämnden i Stockholm stad att införa riktlinjer mot sexistisk och rasistisk reklam på ett antal utomhusytor i huvudstaden. Reglerna börjar gälla redan nästa år. Läs mer


Boka utbildningar nu!

Nu är våren 2018 nästan fullbokad, det finns några få datum kvar! Det är bra att vara ute i god tid, önskar ni utbildning under höstterminen 2018 så hör av er redan nu!
Läs mer om våra utbildningar!


Följ oss på sociala medier!Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Unsubscribe: Vill du avsluta din prenumeration, skicka ett tomt mejl till: nyhetsbrev-unsubscribe@jamstallt.se så plockas den adressen bort automatiskt.