Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


BRILJANTA KVINNOROLLER

Modern dramatik med mångfacetterade kvinnoroller.
Från monologer till riktigt stora dramer...
...här finns med andra ord något för alla!


MY BRILLIANT DIVORCE av Geraldine Aron
Angela, en kvinna mitt i livet, försöker desperat skaffa sig ett nytt liv efter att maken Max lämnat henne för en yngre kvinna. Med hjälp av en underbar blandning av komedi och patos berättar hon om sin resa tillbaka till lyckan.
En enastående roll för en mångsidig komedienn i sina bästa år!
Roller: 1 (1k)  Språk: Eng


VIT, RIK, FRI av Christina Ouzounidiz
Scenen är hennes, i alla fall en timme. Hon tänker tala om frihet. Det här är ett försvarstal för Klytaimnestra - hon som dödade sin make, Agamemnon, för att hämnas dottern Ifigenia. Valde hon att döda sin make? Det var logiskt, ja. Ibland är våldet den enda lösningen. Men var det ett val i frihet? Är vi någonsin fria?
Roller: 1 (1k)  Språk: Sv, Eng


ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA av Märta Tikkanen
En svart kärlekssaga som träffar hårt i magen. Berättelsen om livet med missbrukaren, den omöjliga spystinkande kärleken, är lika sorgligt aktuell. Familjer söndertrasade av alkoholism finns alltjämt. Men även om texten präglas av alkoholism, är det också en berättelse om att leva jämlikt i en patriarkal värld – även när den inte har lika många promille i blodet. En modern klassiker!
Roller: 1 (1k)  Språk: Sv, No, Eng Ty, It, m.fl.


MEET ME AT DAWN av Zinnie Harris *) NY!
Två kvinnor på en avlägsen strand efter en våldsam båtolycka. De är förvirrade och vill hem. De upptäcker att denna obekanta plats inte är vad den verkar - och att de, trots att de är tillsammans, aldrig har varit längre ifrån varandra.
Pjäsen är inspirerad av Orfeus desperata försök att hämta sin Eurydike från underjorden. En ömtåligt och lyrisk saga om vardagens-kärlekens triumf, sorgens mysterium och frestelsen att gå vilse i en fantasivärld som aldrig kan bli verklig.
Roller: 2 (2k)  Språk: Eng


HILDA av Marie NDiaye
Hilda är en intensiv enaktare om modernt slaveri, där en förmögen kvinna blir besatt av sin nya barnflicka. Pjäsens huvudperson Hilda syns aldrig. Istället är det genom hennes matmor vi får all information om den allt osundare och mer instängda situation Hilda kommer att befinna sig i. Frank, Hildas man, körs bestämt över av kvinnan med pengar. Hennes kontroll är suverän och absolut.
Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: Fr, Eng


KONSTEN ATT FALLA av Sara Stridsberg

Ett förfallet hus i East Hampton. Här lever mor och en dotter på konservburkar och sarkasmer. Deras enda sällskap är ett gäng katter och tvättbjörnar som springer fritt i de arton rummen. Jackie Kennedy och gamla älskare passerar revy i minnenas allé. En absurd fars, inspirerad av dokumentären ”Grey Gardens”.
Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv


PEEP av Fredrik Ekelund
Fyra manliga roller för fyra djärva skådespelerskor. En alkoholiserad vänsterradikal journalist, en sexmissbrukande småföretagare, en skroderande taxichaufför och en aggressionshämmad fritidsledare. Fyra liv belysta. De får faktiskt tala till punkt, i alla fall nästan. Men alldeles på branten, innan punkten i meningen, ligger någonting som förstummar – en fasa, ett brott, en skuld.
Roller: 4 (4k)  Språk: Sv


BETTYSAGORNA av Åsa Lindholm
Bettysagorna är en grotesk dramakomedi, egensinnig till både form och innehåll. Här blandas Mumin, Bettelheim och Lewis Carroll. Betty är inte bara okänslig, långsam och egoistisk, hon blir dessutom bedragen av sin pojkvän som har en affär med hennes lillasyster. Till sist gör Betty uppror och tänder eld på alltihop. Samtidigt försöker hennes drömspelsaktiga alter ego Muminflickan  hitta tillbaka till den ursprungliga sagan. En sedekomedi byggd på idén om dödssynderna.  
Skådespelare: min. 4 (19 roller)  Språk: Sv, Rum


ALLT SOM SÄGS av Milja Sarkola *) NY!
I centrum står en kvinna som kämpat med rädslan för sig själv och andra i hela sitt liv. Vi följer henne genom uppväxtens alla berg och dalar och landar så småningom i den vuxna kvinnans födelsedagsfirande. Detta är en skildring av ett liv med tvivlet som ständig följeslagare. Om längtan efter bekräftelse och rädslan att bli avslöjad – om allt som sägs och vad som menas, egentligen.
Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Sv


I SISTA MINUTEN av Carin Mannheimer
Tre kvinnor i sina bästa år. Eller snarare – förbi sina bästa år. Nu är det bråttom om de ska hinna med att bo i kollektiv, bli förälskade och byta yrke. I sista minuten.
En komedi om tre äldre damer med bitska repliker. Men under den komiska grundtonen finns också ett mörkare stråk. Och de vill ha respekt! Inte medlidande.
Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv, Fin, Ty


OLGA av Laura Ruohonen
En knasig, vital och helt underbar text. Olga är en gammal kvinna som inte får några besöker längre. Hon inleder ett osannolikt förhållande med en hemlös och småkriminell ung man. Ruohonen skyr varken sentimentalitet, känslor eller råhet. En modern melodram om mötet mellan en desillusionerad ung man, och kvinnan som levt länge men vars glöd aldrig falnat. Med ett slut där intet öga förblir torrt…
Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Eng


PRINCESS HAMLET av E L Karhu
Pjäsen utforskar teman ur Shakespeares Hamlet, som sanning, kärlek, svek och makt; Men är samtidigt ett helt självständigt arbete. Pjäsen är poetisk, avantgardisk och samhällskritisk, och utmanar gränserna för det sceniska.
Kärnfrågan är kopplingen mellan galenskap och kvinnliga konstnärskap. Varför måste en kvinnlig konstnär vara galen? Varför minns vi bara de kvinnliga konstnärer som har tagit livet av sig? Hur göra något stort och ändå överleva?
Skådespelare: min. 6 (3k, 3m) + statister  Språk: Fin, Eng, (snart på Svenska)


HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris
En kvinna har ett one-night-stand med själve djävulen. Hon beviljas ett forsknings-stipendium och åker i sällskap med sin gravida syster mot Alexandria. På tåget upptäcker de att betalkorten inte fungerar, samtliga banker har gått i konkurs, och systrarna blir avslängda mitt i ett Europa i fritt fall. De tvingas prostituera sig för att ha råd till mat, och för färden över Medelhavet anlitar de människosmugglare.
Roller: 7 (4k, 3m)  Språk: Eng, Sv


MEDEALAND av Sara Stridsberg
Medea har fokuserat på kärleken, på Jason. Hon har rest med honom till ett främmande land. När han hittar en yngre kvinna, förlorar Medea sin identitet - hon har ingenting. Hur litet är steget från våldsam passion till livsfarligt hat? En modern version av Euripides tvåtusenåriga drama, teaterhistoriens mörkaste skilsmässa.
Roller: 7 (5k, 2m)  Språk: Sv, No, Fra


DANSETIMEN av Astrid Saalbach
Sju kvinnor i olika åldrar möts för veckans lektion i klassisk balett. Läraren är en f. d. ballerina vars kropp förstörts av den dans hon nu försöker lära ut. Under lektionen avslöjas hennes makt över eleverna. De tävlar om hennes uppmärksamhet och beröm. Hon belönar några, och straffar andra.
Roller: 8 (7k, 1m)  Språk: Dan, Ty, Slov


MATER NEXUS av  Lene Therese Teigen
Nio starka individer sammanbundna på olika sätt - mödrar, döttrar, systrar och barndomsvänner. En nybliven mamma, 25. En världsberömd violinist, 50. En ekonomichef, 50. En kloster-novis, 35. En turistguide, 39. En universitetslärare, 50. En boutiqueägare, 45. En läkare, 40. En fresk över våra moderna relationer.
Roller: 9 (9k)  Språk: No, Sv


NÄRA LIVET av Ulla Isakson
En gång blev Nära livet en djupt berörande film i Ingmar Bergmans regi om kvinnorna på en förlossningsavdelning. Där möts några olika människoöden i den dramatiska skärningspunkten mellan liv och död. Det är en oerhört samtida och fängslande pjäs som inte tycks ha många år på nacken. En pjäs för en stor publik.
Roller: 9 (6k, 3m)  Språk: Sv


BLOD OCH ELD  av Liv Strömquist & Ada Berger
Blod och eld är ett tonsatt drama och körverk, ett collage med nerslag bland myter, sagor och populärkultur. Säg hej till Snövit, Jane Goodall (hon med gorillorna), Marilyn Monroe, Svarta hingsten, Inanna m fl. Vi får nyttig sexual-undervisning och skarp samtidskritik. Uppfriskande, livsbejakande och lärorikt. Och väldigt roligt!
Roller: 10  Språk: Sv


JÖSSES DÖTTRAR av Cristina Gottfridsson & Nina Lekander
Aldrig spelad! (Den lades ner innan premiären på Göteborgs stadsteater 1997, efter en het debatt.) Kvinnorna har ny strategi och utvecklar ett hemligt elitkommando bestående av fem fördömda feminister. Stycket har en del gemensamt med Valerie Solanas Scum-manifest /---/ Trots slitningar mellan deltagarna - vampen Enola Gay, plastikopererade Swat, superfeministen Checkpoint, med flera lyckas de till slut med sin kupp.
Roller: 11 (7k, 4m)  Språk: Sv


MY BRILLIANT FRIEND av April De Angelis, efter Elena Ferrante *) NY!
Efter Elena Ferrantes bästsäljande romansvit om en allt överskuggande kvinnlig vänskap i efterkrigstiden Italien. En kraftfull historia om kärlek, våld, kön, ambition, genialitet och självdestruktivitet. Ferrantes episka saga följer vännerna, Elena och Lila, från uppväxten i ett fattigt område i 1950-talets Neapel, fram till vuxenlivet.
Roller: 12 (6k, 6m)  Språk: Eng

★★★★ '... as if Ferrante has materialised in front of us' (The Observer)
★★★★ 'Fleet, sleek adaptation...I left this still wanting more'(The Telegraph)
★★★★ 'As addictive as the books' (Time Out)


FARMOR OCH VÅR HERRE av Hjalmar Bergman, dramatisering: Emma Broström
En odyssé om en kvinnas klassresa, ett epos som skildrar vägen från Fattig-Sverige till dagens välfärds-Sverige. Imorgon fyller Fru Agnes Borck 85 år. Nästan ett helt liv har gått. Hon är ensam kvar på gården. Numera kommer varken barn eller barnbarn på besök. Men hon pratar med Gud, han lyssnar. I morgon tänker hon sig ett trevligt kalas där hon ska hyllas. Så blir det inte, verkligen inte.
Roller: 12 (5k, 7m)  Språk: Sv


VALERIE JEAN SOLANAS SKA BLI PRESIDENT I AMERIKA av Sara Stridsberg

Det är sent 80-tal och Valerie Solanas ligger döende på ett  hotellrum. Genom surrealistiska feberdrömmar får vi följa hennes resa från barndomen i Georgia till 60-talets konstnärsvärld i Andy Warhols The Factory i New York.
Sara Stridsberg lägger pusselbitarna ett konstnärskap och en politisk kraft, men kanske framför allt ett liv kantat av prostitution, missbruk och svek.

Roller: 14 (8k, 6m), dubbleringar möjliga  Språk: Sv


VILKA VILL DU LÄSA?

Vi skickar så gärna!

Berit, Lena & Franka


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.