Sidhuvud månadens nyhetsbrev

Kortfattad information från Svenska Orienteringsförbundet inom arrangörsområdet. Se det i webbläsaren.

Första arrangörsnytt


Hej arrangörsvänner! 

Vi har sett ett behov av att samla nyheter inom arrangörs-området i svensk orientering och mejla ut dem till intresserade.

Det här nyhetsbrevet plockar i första hand information från SOFT:s hemsida och nyhetsbreven Kartnytt och IT-nytt, men också från andra källor. 

Du får nyhetsbrevet eftersom du har någon form av arrangörsuppdrag i en förening eller ett distrikt, alternativt att du anmält intresse om att få e-post om arrangörsnyheter.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.


Niklas Wrane, arrangemangsutveckling,
niklas.wrane@orientering.se

Tommy Erikssson, stora arrangemang,
tommy.eriksson@orientering.se


Eventor med ny motor

Sedan i mars har det pågått ett omfattande utvecklingsarbete som innebär en ökad livslängd och en enklare framtida förvaltning av Eventor. Den nya versionen installerades den 29 november och finns nu på plats.

Mycket av det som inte syns utåt har byggts om och man kan lite slarvigt uttrycka det som att Eventor har fått en ny, snabbare och mer robust motor under skalet. 

Läs mer om installationen 

Gå till Eventor 


Vi söker fortfarande SM-arrangörer 2020 och 2021

Vi saknar fortfarande ansökningar till några SM-discipliner 2020 och 2021. 

Att söka SM i orientering 2020
Följande disciplin går att söka 2020: ultralång distans.

Att söka SM i orientering 2021
Följande discipliner går att söka 2021: natt, ultralång distans, sprint, sprintstafett och USM.

Läs mer

Former för ansökan

 

Fler SkidO-, MtbO- och PreO-tävlingar efterfrågas!

Förbundets arbetsgrupper för SkidO, MtbO och PreO hoppas också att tävlingsprogrammet för 2018 fylls på med många tävlingar runtom i landet så att alla som tycker om de här idrotterna får tävla så mycket som möjligt. Att arrangera en vanlig nationell tävling innebär också viktiga erfarenheter inför kommande, större arrangemang.


Mindre uppdatering av söktjänsten Hitta orientering

I SOFT:s nya satsning på bredd och motion har mycket fokus sedan början av året legat på nya hittaut-plattformen som är en del av nya Orientering.se. När den nu börjat sätta sig har även utveckling lagts på sökfunktionen Hitta orientering som också tillhör Orientering.se. Bland annat går det nu att filtrera på tävlingar, aktiviteter och orienteringskartor i bakgrundskartan, samt på ett enklare sätt söka på datum. Prova gärna!

Hitta orientering hämtar data från EventorNaturpasset.se, Motionsorientering.se och Omaps, svensk orienterings kartdatabas. Om det är något som inte stämmer för din klubb eller era arrangemang, kontrollera först källan och hör av dig till oss annars.

Besök Hitta orientering 

Besök hittaut

Besök Orientering.se   


Utbildningshelg för arrangörer av värdetävlingar 27-28 januari

Den 27-28 januari är det dags för utbildning och erfarenhetsytbyte för arrangörer av tävlingar inom nivå 1,  s k värdetävlingar. Det blir en helg där utbildningen för SM- och Swedish League-arrangör i Södertälje för snart ett år sedan ytterligare har utvecklas och där även övriga arrangörer av värdetävlingar är inbjudna att delta den här gången.

Det är viktigt att så många arrangörer som möjligt är med. Vi kommer också att arbeta för att många av årets arrangörer ska kunna vara med och dela med sig av sina erfarenheter.

Platsen är Quality Hotel i Nacka, Stockholm. På samma hotell hålls samma helg SOFT:s kartkonvent, men programmen är separerade från varandra.

Inbjudan är ute och anmälan öppnad.

Läs mer


Bli coach - och ingå i SOFT:s arrangörslandslag!

Har du varit tävlingsledare eller IT-ansvarig på SM, Swedish League eller någon annan värdetävling? Har du lång erfarenhet av att arrangera och känner att du vill gå vidare och utvecklas?

Eller vet du någon som är duktig tävlingsledare som du tror skulle passa in som coach i SOFT:s arrangörslandslag?

Som arrangörscoach får du möjligheten att stötta, motivera och inspirera kontrollanter och arrangörer till våra värdetävlingar. Du får besöka arenorna och vara med och utveckla kvalitén på våra största och viktigaste tävlingar i landet. 

Läs mer om att bli coach

Läs mer om SOFT:s arrangörscoacher


Flera arrangemangsrelaterade motioner till förbundsmötet

Förbundmötet hålls på Bosön den 17-18 mars. Inkomna motioner är 16 till antalet och som vanligt är flera av dem relaterade till arrangemang och tävling.

Läs mer


Framtida utveckling i Eventor och OLA

För Eventor har vi på SOFT:s hemsida samlat aktuella utvecklingsärenden, utan inbördes prioritetsordning. 

För OLA är en rättning gjord för flerdagarstävlingar så att tjänster i OLA kommer över på rätt sätt till Eventor och att faktureringen där fungerar. 

Under vintern kommer vi att ha tillgång till en OLA-utvecklare en dag i veckan, vilket innebär att vi planerar för en rad förbättringar. I tillägg har OLA-gruppen hjälpt till med förbättringar som kommer med i nästa version. 

Läs mer om framtida utveckling i Eventor

Läs mer om nya uppdateringar i OLA


Över 1100 kartor i Omaps

Antalet orienteringskartor i Omaps ökar stadigt. I början av året fanns det 700 kartor - nu finns det över 1100.

Kartorna i Omaps används av flera externa tjänster, bland annat Livelox och sökfunktionen Hitta orientering på Orientering.se.

Snart kommer också en listvy distriktsvis, vilket ökar möjligheten till att fler distrikt börjar använda Omaps som sitt officiella kartregister. Det är också meningen att det blir en koppling av kartorna till Eventor så att deltagare inför en tävling kan se vilka gamla kartor som finns i eller i närheten av tävlingsområdet.

Har inte din klubb laddat upp era kartor är det alltså hög tid att göra det.

Besök Omaps


Senaste nytt om Livelox

Livelox är en tjänst som låter deltagaren spela in och jämföra sitt orienteringslopp med vänner, familj och medtävlare. Rutten kan spelas upp i realtid med hjälp av en mobilapp, eller laddas upp från GPS-klockan i efterhand.

Att ladda upp karta och banor från sin tävling i Livelox har blivit mer eller mindre standard, på samma sätt som med sträcktider.

Att ladda upp karta och banor som arrangör är kostnadsfritt.

Senaste nytt är att startsidan kommer att förbättras vad gäller sökning och visning av aktiviteter. Bland annat en kartvy som visar aktiviteternas positioner. Dessutom kommer fler analysverktyg i uppspelningsläget.

Besök Livelox


Hur påverkas svensk orientering av GDPR, den nya datalagen?

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddslagen GDPR i kraft. Lagen påverkar hur alla företag och organisationer hanterar personuppgifter.

SOFT bevakar frågan, bland annat i dialog med RF, och tillsätter snart en arbetsgrupp som får till uppgift att inventera vilka register och system som påverkas inom svensk orientering. Utifrån det tas det fram en plan för hur dessa personuppgifter ska hanteras av föreningar, distrikt och SOFT.

Mer information kommer på SOFT:s hemsida.


Fel i Sportident-enheter

Det har identifierats ett fel i Sportidents kontrollenheter, vilket i sällsynta fall kan innebära att en stämpling inte tar, trots att enheten piper och blinkar.

Läs mer

Lyckade kurser för OF-utbildare av arrangörer

I Kolmården 11-12 november hölls kurser för OF-utbildare som i sin tur ska utbilda tävlingsarrangörer inom inriktningarna tävlingsledning, banläggning och tävlingsadministration.

Totalt var 40 personer på plats och engagemanget var stort.

Nästa steg är att kurser baserade på det nya upplägget ska kunna starta i distrikten. Håll utkik på SOFT:s hemsida för mer information!


Lyckad kurs i kartritning

Helgen 30/9-1/10 genomförde SOFT en grundkurs i kartritning i Forsa i Hälsingland. Antalet deltagare var 24 stycken i varierande åldrar med den yngsta född på 2000-talet.

Nytt tillfälle diskuteras att bli av i Stockholm under mars eller april. Håll utkik på SOFT:s hemsida för mer information!


Tävlings-programmet 2018

Tävlingsprogrammet för 2018 kom i tryckt form i början av november. Ser du konstigheter, börja med att kolla i Eventor där alltid senaste versionen av programmet visas. Är det misstänkta fel även där, hör av dig till Eventor-supporten


Det här nyhetsbrevet plockar i första hand information från SOFT:s hemsida och nyhetsbreven Kartnytt och IT-nytt

Du får nyhetsbrevet eftersom du har någon form av arrangörsuppdrag i en förening eller ett distrikt, alternativt att du anmält intresse om att få e-post om arrangörsnyheter.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.


Svenska Orienteringsförbundet, Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se