Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2017-08-22

Programväljaren på väg ut till alla skolor

Nu har samtliga leveranser av den nationella Programväljaren skickats från Borås och de bör nå alla som har beställt under denna veckan.

Lokala Programväljare
För er som har en lokalt anpassad Programväljare kan leveransen dröja ännu någon vecka. Detta gäller för dig som använder Programväljaren för Boråsområdet, Örebro, Fyrkanten, Linköping och Katrineholm.

Affischen
Vi vill göra er uppmärksamma på att affischen kommer i en försändelse för sig själv. Vi har upptäckt att "rören" med affischerna lätt hamnar på villovägar på skolorna då de inte får plats i ett vanligt postfack. Ta en extra titt på skolan om du saknar din affisch.

Övriga produkter
Även Filmen om gymnasieskolan, Programstrukturer, Gymnasiesärskolans broschyr och affischerna är på väg ut. Våra PowerPoint-presentationer Presentation Programväljaren,Planera ditt gymnasieval och Gymnasiesärskolans presentation distribueras digitalt och du ska ha fått ett mejl om detta med en länk du ska klicka på för att kunna ladda ner presentationen. Dyker det inte upp något mejl så kontakta oss så hjälper vi dig.

Riksväljaren
Arbetet med Riksväljaren är i full gång. Läs mer om Riksväljaren längre fram i detta e-nytt.

Har du glömt att beställa
Det är inte för sent att beställa Programväljaren. Leverans inom en vecka. Mejla din order till order@tremedia.se.


Följ oss på Facebook!

facebook

Ladda ner Programväljarens elevarbetsfolder kostnadsfritt - 4 sidor

Här kan du hämta den elevarbetsfolder som är utformad för att användas tillsammans med Programväljaren. Elevarbetsfoldern är ett arbetsmaterial som kan delas ut till elever för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll. Elevarbetsfoldern består av fyra sidor med uppgifter om gymnasieskolan och dess utbildningar.

Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna. Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Ladda ner Elevarbetsfoldern:
Elevarbetsfolder Programväljaren 2018/2019
Elevarbetsfoldern – Vägledande svar


Peter Fredriksson ny chef för Skolverket

För första gången kommer Skolverket ledas av en generaldirektör som själv varit både lärare och rektor. Regeringen har utsett Peter Fredriksson till ny generaldirektör på Skolverket. Han kommer närmast från en tjänst som utbildningsdirektör i Södertälje. Peter Fredriksson har också en bakgrund som lärare och skolledare.

Läs mer på skolverket.se

Se ett inslag med Peter Fredriksson i Nyhetsmorgon:
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3926963


Riksväljaren är rikstäckande

I Riksväljaren har vi samlat landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och gymnasieskolor med riksintag så att du kan ge komplett och korrekt information till föräldrar och elever. Riksväljaren fungerar som ett uppslagsverk där all information om dessa utbildningar är samlade på ett enda ställe.

Kontrollerar mot beslut OCH mot skolorna
På Tremedia arbetar vi nu för högtryck med att kontakta alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren. Vi kontrollerar även uppgifter mot de beslut som är tagna.

Fri från reklam
Vi vill poängtera att Riksväljaren är helt fri från reklam. Skolorna betalar ingenting för att medverka. Detta innebär att alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren gör det. Dessutom innebär det att vi på Tremedia går igenom alla texter och "tvättar bort" sådant som är "reklamaktigt". Allt för att få fram en så informativ och korrekt information som möjligt. Detta och det faktum att Riksväljaren endast trycks upp i en väldigt begränsad upplaga gör att priset tyvärr kan tyckas blir högt.

Passa på att beställ ett verktyg som kan hjälpa dig att spara mycket tid i ditt arbete!

Mejla din beställning till order@tremedia.se.

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex 
5– ex. 450 kr/ex

Läs mer om Riksväljaren.

Riksväljaren har beräknad leverans vecka 42.


Pengar att spara på bra vägledning

Att minska avhoppen från gymnasiet är en viktig del i arbetet med att förhindra att unga hamnar i utanförskap. Både myndigheter och skolhuvudmän visar ett ökat intresse för detta, menar Gabriella Holm, Skolsamverkan.
– Den kommun som kan få till bra kontinuerlig vägledning, kan spara mycket pengar på sikt.

Läs mer på skolvarlden.se


Konferens om att förebygga avhopp och minska risken för utanförskap

Under hösten anordnar Skolverket ett antal konferenser på olika orter i landet om hur huvudmän kan bidra till att fler elever fullföljer sina gymnasiestudier och minska antalet personer i det kommunala aktivitetsansvaret.

Konferensen tar bland annat upp frågor som
– Hur upptäcker vi varningssignaler i tid?
– Vad fungerar i arbetet med att förebygga skolavhopp?
– Hur minskar vi antalet unga personer i det kommunala aktivitetsansvaret?

På mötesplatsen presenteras framgångsfaktorer och konkreta exempel från huvudmän
som aktivt arbetar med frågan. Vi använder också tiden till utbyte av idéer och
erfarenheter.

Målgrupp
Konferensen vänder sig till dig som är politiker, enskild huvudman, förvaltningschef
eller motsvarande med ansvar för utbildning och kommunernas aktivitetsansvar.

Datum och plats
torsdag 5 oktober 2017 Växjö
torsdag 12 oktober 2017 Borlänge
tisdag 17 oktober 2017 Luleå
tisdag 24 oktober 2017 Göteborg
tisdag 31 oktober 2017 Arlanda
torsdag 9 november 2017 Malmö

Läs mer om konferensprogram och anmälan


Skolplikt från 6 års ålder

Regeringen går vidare till lagrådet utifrån grundskoleutredningens förslag att skolplikten för barn bosatta i Sverige ska inträda ett år tidigare än i dag, det vill säga redan höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. Skolplikten ska börja fullgöras i förskoleklassen som då blir en obligatorisk skolform inom skolväsendet. Därefter ska skolplikten såsom i dag fullgöras i grundskolan, om inte barnet ska tas emot i sameskolan, specialskolan eller grundsärskolan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och tillämpas från och med höstterminen 2018.

Läs mer på regeringen.se


Följ oss på Facebook!

facebook

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2017

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.