Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


FÖR DE SMÅ, DE UNGA OCH DE NYFIKNA


För de minsta...

TELEMAKOS av Emma Broström

En badkarspjäs inspirerad av Odysséen.
Telemakos och mamma Penelope väntar på att pappa Odysseus ska återvända från kriget. De försöker leva ett vanligt vardagsliv men världen utanför tränger sig på. När kommer pappa hem? Och varför måste de egentligen vara här? Men på kvällen, innan läggdags, förvandlas plötsligt badrummet till en flotte på ett stort hav. Tillsammans träder de in i en fantasivärld av skeppsbrott, sjöodjur, sirener och cykloper. Från ca 4-7 år.

Roller: 2 (1k, 1m)

FIMBULVINTER av America Vera-Zavala

Haven svämmar över med plast och skräp! Den stackars Midgårdsormen, som tagit på sig att äta upp alla havets sopor klarar det inte mer. Nu blir det upp till ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin att tillsammans med publiken hitta en väg framåt. För barn från 6 år.

Roller: 4


För de ganska små...

RAPUNZEL av Carina Jingrot, fritt efter Bröderna Grimm

En pjäs som leker med schabloner och könsroller. Prinsessan Rapunzel kämpar för att hitta sin egen väg när de vuxna omkring henne vill forma henne efter sina behov. Det handlar om känslan av att inte passa in, om fördomar och misstänksamhet mot det annorlunda och om hur överdrifter och lögner får människor att stöta bort varandra. Men också om hur befriande det kan vara att be om förlåtelse - och att förlåta. Från 9 år.

Roller: 2

PANIK I FLICKRUMMET av Åsa Lindholm

Pappan tror att Lili fortfarande gillar hästar men hennes dröm är att spela elgitarr i punkbandet Purple Jackets. En dag är hon äntligen ensam hemma och några från bandet ska komma över. Allt är klart – Lili målar svart kring ögonen, byter om till de coolaste kläderna hon har och sätter upp punkaffischer i sitt rum. Det ringer på dörren men utanför står faster Misse. Dumpad och förkrossad vill hon ha tröst och lyssna på schlagersånger om hjärta och smärta. Lili får panik! Vad ska hon göra? Från ca 10 år.

Roller: 4 (3k, 1m)

ÅÅÅÅ SNÄLLA FÖLJ MIG <3 <3 <3 av Isabel Cruz Liljegren

En musikal  för mellanstadiet om fans, femininitet och grupptillhörighet. åååå snälla följ mig <3 <3 <3 är känslan av en naturupplevelse. Av att stå högt uppe på ett berg och se ut över världen. Känslan av odödlighet och evighet som strömmar som kolsyra genom blodet. Känslan av att älska gränslöst och av att kasta sig ut, och bli fångad. Att bli upptagen av ett kollektiv, vara del av någonting stort och förlora sig själv i en ocean av längtan. Att vara havets kraft, vara hundratals, tusentals, en armé av älskande som dyrkar en idol intill döden. Att hitta sig själv genom andra.

Roller: 3 (2k, 1m)


För de lite större...

MAH BOYZ av Alma Lindé

De coola står i rökrutan. Det är Rodde, Samir och Nicole. De känner inte Adrian, men när han berättar att han vet hur man tillverkar en bomb, då får han vara med. När alla ingredienser samlats ihop är det dags för tillverkning hemma i Nicoles kök. Nu är de ett gäng, nu ska de ut och göra kaos!
En varm gansterkomedi som för tankarna till Bugsy Malone. Från ca 12 år.

Roller: 4 (1k, 3m)

KLÄTTERBARONEN av Nicolas Kolovos, efter Italo Calvinos roman

”Jag ska aldrig mer komma ner!” skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna tar det för ett tillfälligt barnsligt uppror. Men Cosimo som svär att aldrig mer nudda marken håller sitt ord! Resten av livet lever han uppe bland träden, och från hög höjd iakttar han det vanliga livet. Snart sprids ryktet om den märkliga ”trädbaronen” vida kring. En absurd och humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet. Från 12 år.

Roller: 4

FULET av Gustav Tegby, efter en novell av John Ajvide Lindqvist.

En föreställning som förenar mobbing och förtryck i skolkorridoren, med något så kittlande som skräckgenren. Fulet var hon i klassen som ingen riktigt pratade med. Kim och Sandra störde sig på henne, äcklades av henne och avskydde hela hennes person. Så en ödesdiger fredag fick de en idé. De bestämde sig för att utsätta Fulet för ett elakt skämt för att sätta henne på plats... Från 13 år.

Roller: 3


För de nästan vuxna...

THE UNKNOWN CITY av Anis Hamdoun

Dana och Mike möts på ett sjukhuscafé. Hon serverar honom kaffe, och en kaka från i går. De ljuger för varandra. Hon berättar att hon studerar turism och han säger att han pluggar till konst-terapeut. De blir förtjusta. Samtalen djupnar. Dana berättar hur det egentligen är, att hon är intagen på den psykiatriska kliniken. Hon har drabbats av minnesförlust under sin flykt från Syrien. Mike, som inte är student utan bara nyfiken på det sjukhus som inte kunde hjälpa hans pappa, vill få Dana att minnas. De förenas i smärtan. Anis Hamdoun tecknar ett egensinnigt, sublimt och mycket vackert kärleksmöte.

Roller: 2-3 (1k, 1m + en skugga) Språk: Ty, Eng

CUTTIN' IT av Charlene James 

Cuttin’ it är historien om Muna och Iqra, två unga brittiska flickor av somalisk härkomst som navigerar mellan två helt olika kulturer. De tar samma buss till skolan, och inser att de har mer gemensamt än att de är födda i Somalia.

I James modiga pjäs krockar perspektiven. För Iqra är kvinnlig könsstympning  en kulturell praxis som finns där för att den alltid har gjort det. Den markerar tidpunkten när en flicka blir kvinna. För Muna är det djupt upprörande - och en vidrig hemlighet. Hon kan inte ens nämna de fysiska komplikationer hon fortfarande lider av åtta år efteråt, varken för sin läkare eller sina skolkamrater. Hon tvingas till tystnad på grund av skam och rädsla.

Roller: 2 (2k)  Språk: Eng


För alla åldrar...

WAS DAS NASHORN SAH ALS ES ÜBER DEN ZAUN SCHAUTE (What the rhinoceros saw when it looked over the fence) av Jens Raschke

Björnen, det senaste tillskottet i djurparken, har fått ersätta noshörningen. För en morgon låg den bara där - död, alldeles översnöad, och med mycket sorgsna ögon. Björnen får inga svar på sina frågor. Istället ger babianen förhållningsorder: Titta inte dit, bry dig bara om dina egna angelägenheter och se till att roa 'stövel-bärarna'. Men vad händer egentligen med alla 'de randiga' på andra sidan staketet? Och hur mår man själv när man vägrar se det uppenbara? Från 9-99 år.
Jens Raschkes prisbelönta pjäs handlar om ett zoo i anslutning till Nazisternas koncentrationsläger Buchenwald. Om medlöperi, empati, solidaritet och civilkurage.

Roller: 4 (3k, 1m) Språk: Ty, Eng


Vilka pjäser vill Du läsa?

Skriv, så skickar vi!

Berit, Franka & Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.