Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:04


Miriam Parkman är en av Hemsöljdens stipendiater 2017. Foto Miriam Parkman

Stipendier till slöjdaress

Den 28 juni presenterades de personer som får ta emot Hemslöjdens stipendier i år. Det är åtta personer som får ett bidrag för att fortsätta utvecklas inom slöjd och hantverk. Stipendierna delas ut den 7 september på Hemslöjdens evenemang Handmade Issues. Läs mer om alla stipendiater på vår hemsida.


Konstverket Vamos de Paseo av Valeria Montti Colque

Handmade Issues

I år arrangeras Hemslöjdens evenemang Handmade Issues för fjärde året i rad. Med föreläsningar, samtal och uppvisningar kommer vi diskutera och lyfta fram ämnen som handlar om kulturarv, hur gamla kläder blir nya och om det överhuvudtaget finns någon relevans för att vi ska kunna göra saker med våra händer.

Ett detaljerat program släpps i augusti men om du tycker att det låter spännande kan du läsa mer och fixa din biljett på vår hemsida redan nu. 7 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.


Kent Johansson. Foto: Hemslöjden

En stämma och fyra medaljer

Den 19-20 maj var det förbundsstämma för Hemslöjden. Där valdes Kent Johansson som ny ordförande och styrelsen fick åtta nya ledamöter. Det delades även ut förtjänstmärken och medaljer till personer som har gjort betydande insatser för slöjden.


Följ oss gärna på Instagram


Hemslöjdens dygn

Hemslöjdens dygn startar klockan 16.00 fredagen den 1 september och slutar lördagen den 2 september klockan 23.59. I sann återbruksanda har vi nu valt att återanvända återbrukstemat när Hemslöjdens dygn arrangeras för andra gången. Vi visar hur hemslöjd kan påverka och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi gör det igen. Vi gör det tillsammans. Under Hemslöjdens dygn den 2-3 september förra året genomfördes aktiviteter på 35 platser i 18 län och av 37 föreningar och butiker. 

Boka in datumet redan nu och håll utkik i vårt kalendarium för vad som kommer att hända där du bor. Fler aktiviteter kommer dyka upp under och efter sommaren.

Det finns ett evenemang på Facebook där du kan dela med dig av dina tips och marknadsföra ditt evenemang.


Spisvävning, fred och podcasts

Välkommen till ett seminarium om Hemslöjdens samlingar där vi fokuserar på frågor kring hur samlingarna kan användas idag utifrån ett samtidsperspektiv och återkopplar till hur samlandet startade och tankarna kring hur samlingen skulle användas. Seminariet är kostnadsfritt, senaste anmälningsdag är 18 augusti och hela programmet hittar du här.

Seminariet arrangeras i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor. Den 25 augusti på Västgötagatan 5 i Stockholm.


Foto: Stefan Andersson

Se ett gesällprov live

Den 12 augusti har du möjlighet att se ett gesällprov live. Det är krukmakaryrket som avlägger sina gesällprov under Porslinsfestivalen i Linköping. Proven görs på Formakademins Yrkeshögskola lördagen den 12 augusti. Mer info hittar du på Porslinsfestivalens hemsida.


Växtvärk

Ett nytt nummer av tidningen Hemslöjd finns nu ute i butik. Den här gången är temat Växtverk och du får bland annat följa med till Kenya där ett ogräs håller på att ta över Victoriasjön. Läs mer om innehållet på tidningens hemsida.


Brodera på stickat

466 lappar! Just nu visas Britt-Marie Christofferssons utställning Brodera på Stickat på Östergötlands ullspinneri. Läs mer om utställningen som pågår till och med den 12 augusti på Östergötlands ullspinneris hemsida.


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på vår hemsida.

Hemslöjdens hemsida


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.