Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #20. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtiden i fokus!

Tisdag den 13 september fylldes hörsalen på ACC av framtidsspaningar. Ungefär 150 personer deltog, och fick höra om powernap-poddar istället för sängar, staden som en plats där vi förverkligar drömmar, bilen som framtidens cigarett och räntans betydelse för vår shoppingvilja.

Seminariets publikfavorit: Charlotta Mellander om Lyckliga platser

Seminariet var ett samarrangemang för Tyck om din innerstad och revideringen av översiktsplanen ÖP 2026. Hörsalen var full av både invånare, politiker och tjänstemän. I det här nyhetsbrevet finns korta referat av ett urval av föredragen. Vill du ta del av fullständiga minnesanteckningar finns de att läsa på projektets webbsida.


Erik Herngren - Staden är ett löfte

Erik Herngren från Kairos Future talade om hur staden har gått från att vara en marknadsplats, via en plats för bostad och arbete, till dagens plats för självförverkligande och samhörighet.

Funktion räcker inte för dagens besökare, det handlar om att skapa charm. Vem är charmansvarig i Västerås? I skapandet av miljöer bör vi utgå från livsstil och livsfas: alla lika, alla olika. Framtidens innerstad måste stimulera flera olika "livsstilsklaner" för att attrahera dem.

Kopplat till detta ska innerstaden kunna ge alla i familjen vad de själva vill ha, det behöver inte vara samma sak. Lekytor för barn är ett exempel. Och ”pop up” är den nya torghandeln. Förr var det samma gubbe på torget varje vecka, nu vill besökaren mötas av nya och oväntade grejer.

Det den moderna människan saknar mest är tid och energi, inte pengar. Innerstaden måste ägna sig åt att minimera tidsspill och energiåtgång för besökarna. Tjänster ersätter produkter i många fall: Köp inte ett nytt fönster, köp klar utsikt och fem års bra värmeekonomi istället.

Dagens kunder lägger på ett riskminimeringsfilter vid val av arena. Man vill minimera risken för krångel, eller att inte få tag i allt som står på inköpslistan. Hur kan innerstaden svara upp mot enskilda individers riskminimeringsfilter?

Staden är ett löfte, menar Erik Herngren. Det man lovar måste man hålla. En innerstad som lovar vackra miljöer och upplevelser men är ful och innehållslös, den återvänder man inte till. Och identiteten är oerhört central. Den genuina täta innerstaden har egentligen allt. Det gäller bara att paketera erbjudandet på ett bra sätt.


Charlotta Mellander - Lyckliga platser

"When a place gets boring, even the rich people leave". Den hårda sanningen levererade Charlotta Mellander, professor på handelshögskolan i Jönköping, under sitt mycket uppskattade föredrag om hur man skapar lyckliga platser.

Dagens högutbildade ungdomar är attraktiva på arbetsmarknaden. De vill inte bara ha ett bra jobb utan söker en hel livsstil, och det är stadslivet de söker. Det finns en stor topp i flyttningsviljan mellan 18 och 35 år. Västerås måste vara en plats som tilltalar den gruppen, för det går inte att hämta igen senare.

Vad är det då som gör att människor blir lyckliga? Det har Charlotta och hennes forskarteam undersökt i en stor studie med 28 000 personer.

Det visade sig att de som trivs på sina platser i allmänhet är lyckligare. Platsen ska vara tolerant, det vill säga välkomnande för alla typer av människor. Att platsen är vacker och trivsam är viktigt. Utbildningsmöjligheter och sociala nätverk raknas högt. Tillgången till samhällsservice som kollektivtrafik har också en signifikant betydelse.

Lyckliga platser drar till sig människor. Det blir en positiv spiral. När en stad attraherar talang genereras högre produktivitet vilket skapar jobb även för dem som inte tillhör den kreativa klassen. Framgångsrika regioner välkomnar alla!

"Hur många tror förresten att idén med Dreamhack i Jönköping föddes under ett möte med kommunstyrelsen?" undrade Charlotta. Kanske har Västerås fyra dreamhacks som ligger och väntar om man bara lyssnar in på oväntade ställen?


Christer Ljungberg - Är bilen framtidens cigarett?

Christer Ljungberg, VD på Trivector, talade om framtidens trafik. I framtidens städer kommer vi att ha en massa trafik att hantera. För attraktiva städer genererar trafik. Tyvärr genererar trafik inte automatiskt attraktiva städer.

Många trender påverkar trafiken, exempelvis är delningsekonomin en stark trend. Det är inte lika viktigt att äga bil längre, se bara på leasingtrenden. Körkortsinnehavet bland unga minskar också. Att åka kollektivt är trendigt, det uppfattas som urbant.

Är bilen kanske framtidens cigarett? För trettio år sedan hade Anders längst bak i salen suttit och rökt nu. Idag skulle vi inte tycka att det funkade riktigt. Samma sak kan hända med bilarna i framtidens innerstad: ”Du får nog inte riktigt plats här, det här är vårt finrum.”

Bilen kommer att finnas kvar, konstaterar Christer. Men trafiken måste bli mer yteffektiv, särskilt inne i våra städer. Ytan är värdefull och kan användas till annat än trafik. Kollektivtrafik, gång och cykel är betydligt mer yteffektivt än bil.

Vi vet att kollektivtrafiken måste vara riktigt bra för att kunna konkurrera med bilen. Vi måste erbjuda många olika lösningar, bussar, spårväg, tåg, superbussar. Cykel och gång kommer också att spela större roll. Och vi kommer att veta mycket mer om hur människor reser tack vare den nya tekniken.

”Bilen övertar hästens roll, något vi bara använder för nöjes skull” sade Peter Horbury, designchef på Volvo redan år 2000. Återstår att se om han hade rätt.

Boka in 9/11!

Den 9 november hålls det fjärde och sista seminariet i projektet Tyck om din innerstad.

Temat är Levande innerstad. Vi håller till på Stadshotellet mellan klockan 18.00-21.00. Den här gången utforskar vi hur staden kan leva dygnet runt, året om. Läs mer om evenemanget på facebook.


Framtidens handel är hållbar

Imorse vaknade 148 000 västeråsare hungriga på mat, varor och upplevelser, inledde Magnus Kroon, handelsutvecklingskonsult. 

Konsumtion kan låta som ett hårt ord, men mycket av konsumtionen är nödvändig, vi måste äta, klä oss och möblera våra hem.

Utmaningen är att skapa en hållbar konsumtion. Börja med att använda det du har. Går inte det, köp begagnat, låna eller hyr. Går inte det, köp nytt.

Konsumtionsföretagen växer, menar Magnus. Du kommer in och ska köpa ett par badbrallor, och kommer ut med ett par begagnade, men dessutom en crawlkurs och en resa till Medelhavet.

Och när får vi se det första byggvaruhuset i Centrum? Du går in och tar ett fika och planerar din nya terrass. Du får hjälp med bygglovet, hemleveransen och bygget, och du slipper få stickor i fingrarna.


Ett med naturen?

Louise Hård af Segerstad från Albaeco talade om resiliens, ett systems förmåga att klara av förändringar.

Mänskligheten formar biosfären, från lokal till global skala, historiskt och i framtiden. Vi är samtidigt beroende av biosfärens förmåga att upprätthålla vår välfärd och utveckling. Idag är människan den mest formande kraften på planeten.

Louise berättade om flera aktuella projekt kopplade till ekosystemtjänster. Det handlar om allt som ekosystemet bidragit med till t ex kaffekoppen du drack i pausen. Pollineringen, syreproduktionen från växter och maskarna som bryter ner fjolårets löv. Värdet av ekosystemtjänsterna behöver lyftas i stadsbyggandet.


Hej 2050!

Elin Sjöström från ByBrick berättade om en dag i sitt liv år 2050. Med ett chip inopererat i handleden är väckarklockan överflödig, svaga nervimpulser står för väckningen. I vakuumduschen sugs orenheter ut ur kroppen. En robot serverar frukost utifrån en analys av kroppens behov.

När det är dags att träna skriver printern ut helt återvinningsbara träningskläder. En ny fåtölj beställs på nätet och kan hämtas ut på utskriftsaffären nere på stan. På kvällen somnar Elin i en powernap-pod som ersatt den vanliga sängen.

Åhörarna suckade lättat när de fick höra att åtminstone Djäkneberget är bevarat som kulturminne.


Treminutare med visioner

Peppe Bergqvist, ordförande för cykelfrämjandet i Västerås, visionerade om ett 2050 när alla cyklar. Rörelsehindrade på elassisterade cyklar, barnfamiljer med tre barn i lådan, hantverkare som får plats med hela sin business på cykeln. 

Johnnie Pettersson, arkitekt på Archus, vill se mer skulpturer, modern konst och mer gröna ytor. En välvårdad stad är viktig, Johnnie vill kunna gå barfota i hela innerstaden, barfotastaden Västerås!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!

Nyhetsbrev #15

Nyhetsbrev #16

Nyhetsbrev #17

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan

Nyhetsbrev #19


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.