Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ekonomiskt stöd till flyktingverksamhet

EU-kommissionen kommer att betala ut 22,5 miljarder kronor till EU-länderna för deras migrationsarbete. Under hösten 2015 får myndigheter och frivilligorganisationer möjlighet att ansöka om stöd för olika projekt kopplat till flyktingmottagande. Förvaltare av EU-stödet är migrationsverket. Projekten kräver 25 procents medfinansiering för att ansökan skall kunna beviljas. Pengarna kan bland annat gå till aktiviteter för flyktingar, utbildningsinsatser, integration eller återvändande efter avslag på asylansökan. Läs mer här.


Handelsavtal mellan EU och Vietnam

EU är nu på väg att sluta ett frihandelsavtal med Vietnam. Genom avtalet kommer nästan alla tullavgifter på handeln med varor mellan EU och Vietnamn och vice versa att slopas. Dessutom kommer avtalet att omfatta följande områden: tjänster och investeringar samt offentliga upphandlingar av bland annat transport-, telekommunikations- och posttjänster. Närmare information om frihandelsavtalet finns på EU-kommissionens hemsida.


Gratis online-EU-kurs

Den första augusti öppnade registreringen till en gratis onlinekurs om EU:s institutioner, regioner och beslutsfattande. Registreringen sker på hemsidan www.Iversity.org. Kursen börjar den 19 oktober 2015. Alla som är intresserade av EU och dess regionalpolitik kan delta i utbildningen.

Höjdpunkter från Almedalen

Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i över 40 år och har med tiden utvecklats till Sveriges största politiska mötesplats. Alla har möjlighet att delta och debattera samhällsfrågor. Ifall du missade årets Almedalsvecka kan du nu se Europahusets höjdpunkter här filmen. Alla av Europahusets seminarier finns tillgängliga på EU-kommissionens hemsida.


Europaforum Hässleholm

Foto: Sanna Palomaa

Den 22-27 augusti arrangerades Europaforum i Hässleholm. En vecka fullspäckade med intressanta föreläsningar och debatter. Under veckan diskuterades det bl.a. om EU:s migrationspolitik, konflikten i Ukraina samt Sveriges, Finlands och Österrikes 20åriga medlemskap i EU. 

Under dagarna arrangerades även ett nätverksmöte för alla de svenska Europa Direkt-kontoren, där Anna Lundin representerade vårt kontor.

Om ni inte hade möjlighet att vara med, har ni möjlighet att titta på webbsändningen av både den 25:e och 26:e augusti 2015.


Språkdagen 2015

Sedan 2001 firas varje år Europeiska språkdagen firas den 26 september. Målet är att uppmärksamma språkens betydelse samt att visa på att språkinlärning är viktigt, intressant och roligt. I år anordnas en fototävling med tema språk. De som vill delta i tävlingen ska ta en bild som symboliserar ett språk samt skriva en motivering till bilden med 10 till 100 ord. Motiveringen skall vara på ett språk som talas i Europa med undantag för svenska och engelska. Elever mellan årskurs 7 i grundskolan och årskurs 3 på gymnasiet kan delta i tävlingen. Bilden skall läggas upp på Instagram med #sprakdagen2015 eller kan skickas direkt som jpg-fil till englund@stockholm.goethe.org. Deadline för tävlingen är den 22 september 2015. Förstapris är ett presentkort på en språkresa utomlands! Mer information hittar du här.

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

Hjälp oss att bli bättre! Vänligen ta dig tid att fylla i enkäten om hur nöjd du är med våra tjänster.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.