NSPH Nyhetsbrev Nr 11 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 11 - torsdagen den 26 november 2020

Efter pandemin: långsiktiga satsningar på psykisk hälsa krävs

Under ett webinarium den 23 november diskuterade socialminister Lena Hallengren tillsammans med verksamhetsansvariga för Folkhälsomyndigheten, Suicide Zero och NSPH vad vi tillsammans kan göra för att hindra en ytterligare försämring av den psykiska hälsan efter corona-pandemin. 

Civilsamhällets roll för mobilisering under kriser och samhällsklyftornas betydelse för ojämlikheten i psykisk hälsa kom upp i debatten om hur vår psykiska hälsa påverkas av den pågående pandemin. Anki Sandberg, ordförande för NSPH, lyfte fram civilsamhällets förmåga att snabbt växla upp i kristider. "Vi tar gärna ett ökat ansvar för att hålla ihop samhället", konstaterade hon.

Läs mer om debatten om långsiktiga satsningar >>


Stort engagemang för anhörigfrågor under digital konferens

Den 13 november genomförde vi höstens stora konferens där fokus låg på anhöriga till personer med psykisk ohälsa. I år höll vi konferensen digitalt med berörande berättelser från anhöriga blandat med konkreta exempel på anhörigstöd. Engagemanget och känslorna kring anhörigas situation var högst närvarande, även om vi alla deltog på distans från många olika platser i Sverige (se bilden).

– Det är få anhöriga som vet om att de har rätt till anhörigstöd. Faktum är att som anhörig är man osynlig, inte bara för vården utan även för sig själv. Många förstår inte att de är en anhörig, konstaterade författaren Åsa Moberg under konferensen. 

Läs mer om konferensen här>>

Se konferensen i efterhand>>


Vi måste mötas – även om vi inte kan ses

KRÖNIKA. Tidigare i höstas, innan pandemisituationen återigen eskalerade, besökte projektgruppen för Åldras och må bra ett trygghetsboende i Oxelösund för att prata om vad det innebär att just åldras och må bra.

Om mötet kändes viktigt då så känns det än viktigare sett i backspegeln. Måtte vi kunna fortsätta mötas, även om vi just nu inte kan ses.

Läs krönikan här >>

 

På bild: Ida Malm, projektledare för Åldras och må bra. Fotograf: Caroline Andersson (beskuren)


Nästa fas: Vi söker deltagare till studiecirklar

Under hösten har projektet Inflytande i rättspsykiatrin genomfört fokusgrupper där vi har fått förmånen att lyssna till och samtala med före detta patienter inom rättspsykiatrin samt deras anhöriga.

Gruppernas erfarenheter lägger nu grunden för vårt fortsatta arbete och i början på nästa år är det dags för nästa fas. Vårt projekt ska på sikt inspirera patienter i rättspsykiatrin att bli mer delaktiga både i sin egen vård och i utveckling av vården. 

Läs mer och anmäl intresse >>


Nya avsnitt av podden:

Annika Strandhäll

I ett personligt samtal om psykisk ohälsa, stigmatisering och öppenhet tar Annika Strandhäll i NSPH:s podd Kafferast i kunskapsfabriken upp sina tankar kring tiden som gått sedan sambons självmord och sin upplevelse av att vara anhörig.

– Jag är väldigt tillfreds med att vi som familj gick ut och pratade om detta. Det är otroligt många som har hört av sig efteråt med sina egna berättelser, och det har stärkt mig i att det var rätt, säger Annika Strandhäll, riksdagsledamot (s) och talesperson i jämställdhetsfrågor.

Läs mer och lyssna här >>

Annika Åkerberg

Ett samtal med MR-juristen Annika Åkerberg från Civil Right Defenders, CRD, om hur rättigheterna för tvångsvårdade i dag brister och hur de kan förbättras. Och hur vi ska se till att personer med NPF får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda under rättsprocesser. 

– Det finns jättemånga människor i Sverige som vill framföra upplevda kränkningar men som inte vågar göra det för att man är rädd för att inte kunna vara anonym, säger Annika Åkerberg.

Läs mer och lyssna här >> 


Nu ännu lättare att hitta på nsph.se

NSPH är engagerade i en rad olika samhällsfrågor, intressepolitiska utspel, utvecklingsprojekt och samarbeten. För att det ska bli lättare att hitta bland all information som ligger tillgänglig på vår sajt nsph.se har vi förfinat sökfunktionerna.

Förutom vanlig fritextsökning är det nu möjligt att välja att söka utifrån:

Innehållstyp: till exempel Podd, Nyhet eller Evenemang.
Kategori: till exempel Debattartikel, Nyhet eller Remissvar.
Fokusområde: till exempel Barn & Unga, Äldre eller Rättspsykiatri.

Här kan du testa vår nya sökfunktion >>


Allt fler följer NSPH på Facebook

Nu är ni över 6000 personer som följer vår sida på Facebook. Här kan man ta del av vad NSPH gör och vad vi tycker i för oss centrala frågor samt reflektioner kring händelser i omvärlden ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. 

Följ NSPH på Facebook >>


facebooktwitterhomepagelinkedininstagram

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se