Pressinformation från Wexthuset. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till Wexthuset

Spirande hopp - trädgårdstrender 2021

Det gångna året har ruskat om oss alla och världen är inte mer densamma. I Wexthusets trendspaning för 2021 ser vi ett stort behov av en hoppfull framtidstro. Och vad är mer livsbejakande än spirande frön? Vi värderar hemmet högt, men med en global ansvarskänsla.
Här hittar du högupplösta bilder och varmt välkommen till wexthuset.com för att kika på alla våra trevliga produkter från frön till växthus.

-Hemmet är både en plats för arbete och återhämtning. Samtidigt ökar vår medvetenhet om att vi här på klotet är beroende av varandra, förklarar Wexthusets vd Lena Ljungquist.

Att värna om vår jord och en hållbar livsstil är Wexthusets ledord i allt vi gör, fortsätter Lena. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

I denna anda sätter Wexthuset fokus på tre tydliga, gröna trender:

Hemmet som en kreativ arbetsplats.

Hållbar odling och klimatsmarta val.

Ökat intresse för hälsa och att odla ätbart året om.

Hemmet som kreativ arbetsplats

Hemodlade dahlior och klänglilja ger en blommig vardag.

 

Allt fler jobbar hemifrån och förlägger också sin semester i närområdet. En trivsam hemmiljö blir därför mycket viktig.

-Vi märker av att folk har mer tid att titta till och följa sina odlingar, berättar Lena Ljungquist. Växtpysslet blir ett kreativt och meningsfullt avbrott från skärmarbetet.

 • En blommigare vardag.Snittblommor är inte lyx utan hör till ett trivsamt hem som gör oss glada. Under sommarhalvåret odlar vi dem själv; från vårens tulpaner, sommarens doftande luktärter till höstens sprakande dahlior. Ökat intresse för arrangemang med eterneller, gärna ihop med prydnadsgräs.

 • Krukväxter är viktiga delar av inredningen som samtidigt inbjuder till odlingslust. Blommande kulturarvsväxter med historia får en renässans;  bladkaktusar, knölbegoniorlyckoklöver, sparrmania (rumslind) och hibiskus. Mormors glasveranda har ersatts av uterum och vardagsrum med stora glaspartier.

Ett grönskande hem ger trivsel och inspiration. Gamla kulturarvssorter är på väg tillbaka, som erfurtbegonia med stora sammetsblad och söta, ljusrosa blommor.

 • Allt fler blir växtsamlare. Pelargoner har varit poppis i årtionden, nu kommer palettblad, saintpaulia, olika myntor, chili och basilika med roliga smaker som lakrits, citron och kanel.

 • Trädgården eller balkongen ska vara trivsam året om. Vi är hemma mycket mer dagtid, också under vintern. Halva året är avlövat och vintergröna växter, prydnadsgräs, barrväxter och en genomtänkt vinterstruktur med klippta former gör utemiljön inbjudande året om.

Den avlövade vintern varar halva året! När vi är hemma mera vill vi också satsa på en vintervacker närmiljö.

Hållbar odling och klimatsmarta val

Sticklingar ger mycket för liten insats och är motsatsen till slit och släng.

Med odlingsintresset följer en medvetenhet om miljön och en hållbar livsstil.

-Vi välkomnar glädjande nog många nya, unga odlare säger Lena. De har ett stort intresse för frösåddsticklingsförökning, kompostering och att odla utan bekämpningsmedel.

 • Vi väljer pollinerande växter som lockar till sig fjärilar, humlor och andra hotade nyttodjur.

Stadens blommande balkonger är viktiga oaser för de pollinerande insekternas krympande livsmiljö. 

 • Fruktträd är trädgårdens mest klimatsmarta val. De binder koldioxid, gynnar pollinerande insekter och ger goda skördar.

 • Sticklingar är ett hållbart sätt att föröka och dela med sig.

 • Vi vårdar våra växter - krukväxterna ska bli gamla och pampiga.

 • Mindre gräsmattamer buskage och fria planteringar som är både mer lättskött och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

 • Nya, hållbara material som pimpsten, returplast och kokos.

 • Nyttodjur för bekämpning av ohyra.

 • Balkongen får en stomme av fleråriga växter som bärbuskar, klematis och vintergrönska.

 • Maskkompostering och bokashi möjliggör cirkulering av näringsämnen också i lägenheter.

Odla hälsosamt året om

Det är en sensation att så och skörda hemodlade läckerheter under vintern! Här prunkar det i odlingstornet Nutritower.

 • Odling med hydrokultur och växtlampor möjliggör inomhusodling av grönsaker och örter också under vinterhalvåret. Särskilt män visar stort intresse för denna odlingsform.

 • Grönsaksodlingarna fortsätter också vintertid. Vi använder växthus, odlingstunnlar och uterum för en lång odlingssäsong av ätbara växter.

   

Med en odlingstunnel kan vi odla och skörda långt fram på vintern.

 • Groddning ger hälsosamma och läckra vitaminbomber. Vi gör nyttiga, goda smoothies med hemodlad spenat, äpplen och havtorn.
 • Intresset för örtagården ökar. Det ger läskande, läkande örtte av hemodlad mynta, citronverbena och fläder. Likaså sköna salvor av ringblomma och badsalt av lavendel.

Några färska blad av mynta och citronmeliss till ett uppfriskande te - enkel vardagslycka.

www.wexthuset.com hittar du vårt stora sortiment, från frön till växthus. 
Hör av dig om du behöver material som bilder på något trevligt från vår trädgårdsbutik.


Vänliga hälsningar

Karin Elmberg

Trädgårdsredaktör, presskontakt.


www.wexthuset.com

karin.elmberg@wexthuset.com

Tfn: 08-22 50 80 /  +46 8 22 50 80

Direct: 070-2929595 / +46 70 2929595

Wexthuset är ett ledande företag inom e-handel för odling och trädgårdsprodukter. Vi har flera egna agenturer från internationella kvalitetsmärken som även återfinns hos våra återförsäljare och partners.

facebooktwitterinstagramyoutubegoogleplus

Vi reserverar oss för felskrivningar och slutförsäljning av våra erbjudanden.

Vi skickar detta till dig som vi tror kan vara intressad av att få nyheter och information från oss. Om du inte önskar fler utskick från oss, klicka här.