Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Årets sista nyheter från RG

RG fortsätter att se möjligheterna! Vi inleder 2021 med utomhusaktiviteter, onlineträning och digitala alternativ till kurser och läger. Och med ett vaccin i sikte hoppas vi att vi under året kommer i gång med coronasäkra aktiviteter på plats. Vanligtvis öppnar vi anmälningarna till alla kurser och läger i december men i år gör vi en tvåstegsraket: anmälan till Intro vår och Retro öppnar nu i december och övriga kurser och läger kommer i ett separat nyhetsbrev i januari.

Pandemin påverkar såklart föreningen även ekonomiskt och du som medlem är om möjligt ännu viktigare. Glöm inte att betala ditt medlemskap för 2021 och fortsätt att bidra till ett rikt och aktivt liv för personer med ryggmärgsskada och de med liknande förutsättningar.

Vi önskar er alla en riktigt god jul och en fin övergång till 2021!


Retrokurs

Det kostar på för både kropp och själ att ha en ryggmärgsskada. Leder slits och börjar värka. Rörligheten blir inskränkt. Cirkulationen blir sämre och huden skörare och känsligare. På retrokursen får du tips och råd av Sveriges mest kompetenta föreläsare om hur du kan undvika de vanligaste problemen. Du får också veta hur du kan öka livskvalitén och bevara din självständighet.

Retrokursen är för dig som har haft en ryggmärgsskada i minst åtta år och som använder rullstol eller är gående. Kursen består av två kurstillfällen med handledd egenträning däremellan. Den första delen genomförs i maj och den andra i oktober på Bosön, Lidingö.

Mer information och anmälan »


Introkurs för ryggmärgsskadade våren 2021

Introkursen fokuserar på olika möjligheter att bli starkare både fysiskt och mentalt. Eftersom det med största sannolikhet kommer att fortsätta vara restriktioner i samhället på grund av pandemin, så blir vårens Introkurs en onlinekurs. Med alla våra erfarenheter från 2020 skapar vi en digital kurs där du med nyförvärvad ryggmärgsskada får insikter, erfarenheter och praktisk träning för ökad självständighet, ökad trygghet och ökad förmåga till en aktiv vardag utifrån dina förutsättningar. Självklart är det RG:s förebilder som håller i de olika passen under kursen.

Observera att möjligheten att delta på fysisk kurs längre fram inte begränsas om du deltar i denna kurs. Introkursen genomförs i april under vecka 15. Mer information och anmälan »


Sök som ledare

Stämningen på RG:s kurser och läger skapas i första hand av dig och dina ledarkollegor. Detta gäller såklart oavsett om det är en fysisk eller digital aktivitet. Under våren kommer vi att utveckla kursledarnas uppdragsbeskrivning och utbilda våra ledare så att du som ledare känner att du kan bidra och utvecklas oavsett om kursen eller lägret körs på plats eller online. Tveka inte att anmäla ditt intresse! Läs mer om att vara ledare »


Premiär för RG Integrations hemsida

Den 20 november öppnades RGI:s hemsida äntligen för allmän beskådan. Hemsidan vänder sig i första hand till migranter med ryggmärgsskador och liknande förutsättningar, men även deras anhöriga och professionen som möter målgruppen kan hitta mycket bra och användbar information.

Hemsidan ger inspiration och ökad kunskap om hur man kan leva ett aktivt liv i Sverige med en rörelsenedsättning. Den går att läsa på fyra språk: svenska, engelska, arabiska och persiska.

Adressen till hemsidan är www.rgintegration.seTräna utomhus i vinter

Med skridskokälken får du bra träning och frisk luft samtidigt – ett utmärkt alternativ den här vintern när vi helst ska träna utomhus. Åkningen stärker bål- och ryggmuskler och ger även cirkulations-/konditionsträning.

Vi har skridskokälkåkning och uthyrning på fyra orter i landet. Mer information och anmälan »

Inga förkunskaper behövs. Och du, ta med en vän!


Digital introkurs över kulturgränser

Höstens två parallella introkurser fick med kort varsel ställas om till en gemensam digital kurs. Den digitala kursen pågick under fyra dagar via Zoom. Ett stort tack till våra fantastiska förebildsledare och samarbetspartners som så snabbt anpassade sig till de nya förustättningarna! Förebildsledare bjöd på intressanta föreläsningar om hur deras liv förändrats och hur de har hanterat problem de stött på under sina år med ryggmärgsskador. Våra samarbetspartners bidrog med information och fakta till både deltagare och ledare.

Att RG Integrations Introkurs och RG:s ordinarie Introkurs slogs ihop skapade spännande diskussioner. Trots att deltagarna pratade fem olika språk kunde vi, tack vare tolkar, få till diskussioner som involverade alla. Otroligt intressant att diskutera hur kulturer kan påverka vid rehabilitering och vilka förutsättningar som ges efter ett trauma eller en sjukdom.

Alla erfarenheter vi samlade på oss kommer vi självklart att använda oss av för att skapa en ännu bättre Introkurs online i april 2021, i väntan på att vi kan återgå till våra fysiska kurser.


Årsmöte 2021

Årsmötet är din chans som medlem att ställa frågor, lämna in motioner och påverka föreningens verksamhet. Du får också höra mer ingående om föreningens aktiviteter, aktuella frågor med mera. 2020 blev ett annorlunda år för oss alla, och föreningen påverkades såklart mycket av pandemin. 2021 är det dags att samla ihop oss och blicka framåt tillsammans – du behövs!

Årsmötet 2021 går av stapeln söndagen den 18 april. Det blir ett onlineevent så alla som vill kan delta, oavsett var de befinner sig. Boka datumet redan nu – mer information kommer under början av 2021.

Vi ses söndagen den 18 april!


Uppsökande verksamhet

RG:s uppsökarnätverk ligger sannerligen inte på latsidan. Några modiga pionjärer har redan under hösten genomfört flera uppsök online, och uppsökarna har gått en Zoomutbildning. Utbildningen innehöll både en teknikdel om verktyget Zoom och en praktisk del där man utbytte erfarenheter och tankar om uppsök online. Tre uppsökare är också med i en arbetsgrupp och jobbar tillsammans med RG:s personal med förberedelser inför övergången till nationell högspecialiserad vård (NHV). 

RG:s uppsökande verksamhet ser fram emot ett riktigt spännande och utvecklande 2021! Vill du vara med? Kontakta Madde Bille på Madelaine.Bille@rgaktivrehab.se 


Kalendarium

Mer information om alla aktiviteter ovan hittar du på RG:s hemsida


Ditt medlemskap gör skillnad

Bli medlem och ta ställning för allas rätt till Aktiv Rehabilitering och ett självständigt liv efter vars och ens personliga förutsättningar.


Annonsera

Vill ni annonsera i nyhetsbrevet, i tidningen Kick eller på vår hemsida?

Kontakta vår annonssäljare Peter Sundström på e-post: peter@bs-media.se eller  telefon: 08-10 39 20.


 RG Aktiv Rehabiliterings samarbetspartner 2020


Samarbetspartner på kurser och läger


facebookinstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i RG Aktiv Rehabilitering eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.