Nyhetsbrev om wellbeingturism september 2020. Problem att läsa nyhetsbrevet, se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Härliga höst

Nu är den nästan här. Man kan nästan känna förväntningen i luften. Vi lämnar snart en fantastik septembermånad bakom oss. I minnet har vi med oss ljumma sommarkvällar, varma vindar och syrsornas oförglömliga ljud. Många har berättat om en ovanlig sommar, en sommar som förgylldes av många glada hemestrare. Än kittlar solen våra kinder och skänker värme, vackra glittrande hav och sjöar. Ljuset har ändrats, färgerna börjar skifta mot toner i varmt, morgnarna är krispiga, älvorna dansar på åkrarna och fåglarna börja tystna. Nu en del kan kavla ned, andas och få lite återhämtning, kanske med en sen hemester. För en del är det äntligen dags att skörda vårens och sommarens arbete, att samla in skatterna som solen och regnet och jorden försett oss med.

Hösten bär med sig nya möjligheter, kanske i en lugnare takt, för dig och dina kollegor att andas, ta en fika och skissa på nya idéer tillsammans. För några dagar sedan fick vi reda på att en av vårt största höstevenemang pausas för i år. När de dagliga gästerna minskar efter sommarens brus och en viktig handelsvecka försvinner är det än viktigare att inte tappa kontakten, relationerna mellan dig och dina kunder och kollegor. Kanske delar ni vanligtvis på en utställningsplats eller ett marknadsstånd. I detta nyhetsbrev vill vi påminna dig om att inte glömma bort att kommunicera. Facebooka, Instagramma, blogga eller författa inbjudande nyhetsbrev. Nu är tiden för att påminna om minnen och upplevelser, skapa ny längtan efter nästa fantastiska sommar och bädda för mysiga höstdagar.

Vad händer just nu?

Ny hemsida som ska marknadsföra

södra Östersjöns "hållbara sida" 

Arbetet med vår hemsida, som ska visa upp och marknadsföra Kalmar läns och våra grannar runt Östersjöns  "hållbara sida" dvs de företag som har en värdegrund som ligger i linje med wellbeing, är nu i fullgång. Vi bygger nu upp strukturen och kommer snart börja fylla den med företag och dess olika wellbeing erbjudande tex boende, mat/servering, spa, produkter och tjänster samt olika platser för vandring, cykling eller återhämtning.

 

Vill du vara med och synas?

Så här går det till:

 • kontakta oss och du får tillgång till de kriterier som du behöver uppfylla för att bli godkänd för publicering - sedan utvärderar du själv eller vi tillsammans hur väl du lever upp till kriterierna
 • när du är godkänd, får du lämna information om din verksamhet som sedan bli sökbar på vår hemsida - i höst öppnar vi upp hemsidan för er företag
 • registrering, möjlighet att självutvärdera sig och ladda upp information och bilder för publicering. Vi vill ha fullt med erbjudanden innan vi "slår upp portarna"
 • så bjud in alla dina wellbeing kollegor i branschen eller på orten
 • ju mer kunden hittar desto intressantare blir det att besöka just vår del av landet
 • i vår bjuder vi in alla potentiella besökare och marknadsför hemsidan så alla som vill hitta och planera sin hållbara semester besöker oss och sedan kommer till er och era wellbeing kollegor på orten

 *Godkända wellbeingföretag kommer att bli synliga på vår kommande Wellbeingatlas. Det är företag som genomgått SB WELLs självskattningstest och blivit godkända enligt våra kriterier. Är du intresserad och vill veta mer? Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

Studieresor - vi ställer om, inte in

Bild: Mittlandsgårdens tomatodling på Öland

Nya studieresor 2021

I projektet kommer fem studieresor att erbjudas till företag som är intresserade av att utveckla sitt wellbeing koncept. Vi hade i våras bokat en resa inom Sverige och en till Polen innan corona ledde till att vi ställde in dessa. Vi är tacksamma allt engagemang som flera av er lade ner för att kunna visa upp vad Kalmar län har att erbjuda. 

Vi har nu som mål att genomföra tidigare planerade studieresor och erbjuda nya möjligheter under 2021. Vi hoppas att ni är intresserade av att delta även då! 

Verktygslåda för Wellbeing

Nya aktivitetskort med wellbeingaktiviteter

I förra nyhetsbrevet berättade vi om att vi arbetade fram aktivitetskort, nu har vi färdigställt tre nya kort för ditt och dina gästers välmående! Aktivitetskorten guidar dig genom en själslig och värmande sinnesvandring, en avslappnande och rogivande kvällsritual, frigörande skogsbad och mindfullness. Testa gärna korten på dig själv, tillsammans med dina anställda eller dina nära och kära. Vill du inspirera dina gäster kan du skriva ut dem och ge dem till dina gäster, lägg dem på ditt hotell, i dina stugor, eller som en trevlig wellbeing aktivitet på din gård eller ditt café.
Du hittar alla fyra aktivitetskorten här.


Nu hittar du oss på sociala medier

Välkommen in i gemenskapen!

Varmt välkommen att gilla, dela och följa oss på sociala medier! SB WELL finns nu på både Instagram och Facebook.


Wellbeingsemester: En sida för att sprida kunskap, inspiration och öka medvetenheten om hur man som turist eller invånare kan ”sem- och hemestra” mer hållbart i linje med wellbeing. Här berättar vi om aktiviteter, traditioner, kulturhistoriskt värdefulla wellbeingplatser, stränder, cykel och vandringsleder och andra besöksmål som gör gott för kropp, själ och sinne. Vi visar även upp goda exempel på produkter, tjänster och er som är godkända wellbeingföretagare*. Sidan riktar sig till svenska wellbeingturister och finns på både Instagram och Facebook.

facebookinstagram

Mötesplatsen för wellbeingföretag: Denna Facebookgrupp är för dig som är företagare i besöksnäringen och som vill ta del av SB WELLs erbjudanden, lära dig mer om wellbeing och wellbeingturism, helhetlig hållbarhet och välmående för kropp, sinne och själ. Här berättar vi om vår satsning på wellbeingturism, informerar dig om nya trender, aktiviteter, föreläsningar, utbildningar och lär dig allt du behöver veta för att utveckla din verksamhet i linje med wellbeing. Vi inspirerar även till nya affärsutvecklingsmöjligheter och delar med oss av aktuella trender och nyheter inom wellbeing. Självklart håller vi dig uppdaterad om allt nytt och spännande som händer i satsningen. Denna sida blir vår gemensamma kommunikationsportal som även är en del i SB WELLs nationella nätverk.

facebook

Wellbeing Tourism: Detta är vår internationella sida som syftar till att sprida kunskap och öka medvetenhet kring wellbeing och wellbeing turism internationellt. Här lyfter vi in alla våra partnerländer (Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) och visar upp besöksmål, aktiviteter och godkända wellbeingföretag* från våra medlemsregioner. Denna sida är på engelska och riktar sig övergripande till den internationella wellbeingturisten men även till intressenter och aktörer, den finns på både Instagram och Facebook.

facebookinstagram

Kunskap

Webbutbildning om marknadsföring och kommunikation under covid-19

Att kommunicera med dina gäster är nu viktigare än någonsin. Du som är aktiv och engagerad i mötet och samspelet med dina kunder har en större chans att lyckas med att hantera de ”nya” utmaningarna coronasituationen bär med sig.

I början av sommaren släppte Region Kalmar län en webbutbildning i två delar om kommunikation och marknadsföring i kristider.  Det handlar dels om att våga kommunicera och vikten av att prioritera digitala kanaler. Du får även handfasta råd om hur du kan jobba i sociala medier och med din hemsida. Oavsett om denna utbildning är ny för dig eller om du redan hunnit kika på den är det bra att kunna gå tillbaka till och reflektera för att se om det finns utrymme för förbättring!

Läs mer

Onlinekurs i marknadsföring och digital kommunikation

Hur hittar du din målgrupp? Hur pratar du med dem och hur använder du det du har lärt dig av dina gäster för att utveckla din verksamhet på ett lönsamt sätt? Lär dig få tillgång till användbara verktyg och modeller inom marknadsföring och få ökad kännedom om hur digital kommunikation kan användas i ditt företag! I utbildningen får du lära dig skapa en marknadsplan, målet är att ge dig nya kunskaper och färdigheter i att utveckla din marknadsplan för att kunna använda den som ett strategiskt verktyg för att stärka ditt varumärke, skapa kundlojalitet samt etablera en stark plattform för att kunna göra bättre affärer.

Datum: 20 och 27 oktober, 09.00-16.00

Läs mer


Tips på bra appar för snygga inlägg

Att skapa harmoniska inlägg med fina bilder och intressanta annonser är numera lättare än någonsin. Idag finns många verktyg som hjälper dig att skapa harmoniska och trevliga inlägg med hjälp av smarta mallar, där du byter ut bilder och texter med det du vill förmedla. Vi vill tipsa dig om fyra riktigt bra appar:

Apparna funkar bra både i din Iphone, Android och tablet. Adobes appar är riktigt smarta, här kan du börja i din mobil och sedan fortsätta på webben, har du ett creative cloud konto kan du dessutom spara allt i ditt moln!


Affärsutveckling online för små och medelstora företag

Länsstyrelsen i samarbete med Peter & Partner Utbildning erbjuder en onlinekurs i affärsutveckling. Här lär du dig skapa en konkurrens- och handlingskraftig affärsplan. Målet med utbildningen är att du ska få förståelse för vikten av en affärsplan samt hur du kan använda den till att utveckla verksamheten i ditt företag. Utbildningarna genomförs med kortare gemensamma genomgångar av teori, verktyg och praktiska genomföranden.

Datum:  6, 13 och 22 oktober. Heldagar kl. 09.00-16.00

Läs mer


Tillgänglig besöksnäring - men hur?

Det finns många olika sätt att tillmötesgå alla våra olika behov. En viktig del i wellbeingturism är just jämlikhet och att tillgängliggöra besöksmål, aktiviteter, produkter och tjänster (utan att råka särbehandla). Det kan vara små insatser som kan göra stor nytta. Det handlar om att skapa trygghet och lugn, både innan, under och efter besöket. Onlineföreläsningen vänder sig till dig som är företagare inom besöksnäringen och till gårdsbutiker.

Datum: 29 September, kl. 09.00-11.00

Läs mer


Tillväxtverkets hållbarhets­­guide

Vi vill tipsa om Tillväxtverkets hållbarhetsguide. Guiden beskriver en process för hur regioner, kommuner, destinationer och större företag inom besöksnäringen men även andra näringar kan genomföra sitt arbete med hållbarhet. Guiden består av sex steg och hjälper dig med allt från att identifiera de viktigaste hållbarhets­områden, hjälpa dig sätt ambitionsnivån för områdena till att sätta hållbarhetsmål, skapa en handlingsplan till genomförande och uppföljning. Detta är ett bra verktyg för att utveckla ditt företag mer hållbart. Läs mer


Känner du till Hushållningssällskapets webbkurser?
Via hushållningssällskapets hemsida får du möjlighet att ta del av en kostnadsfri utbildningsportal med utbildningar som bland annat berör skog, landsbygd och trädgård. Utbildningarna riktar sig bland annat till dig som är markägare, yrkesmässig odlare eller lärare. Innehållet i kurserna kan du använda för att få utveckla dig och ditt företag men även för att sprida vidare och inspirera dina besökare eller kollegor. Kika gärna på kursen ”Inspirationskurs för grönsaksodling”!  Läs mer


Andelsjordbruk - nya sätt att sälja
Är du intresserad av att veta mer om andelsjordbruk som affärsmodell, kanske starta ett eget andelsjordbruk? Då är du varmt välkommen att delta i denna intressanta onlinekurs! Kursen är även för dig som redan är igång med andelsjordbruk men vill fördjupa dig mer. Kursen kommer att innehålla:

 • Vad innebär andelsjordbruk? Definition & grundvärderingar
 • Andelsjordbrukets historia
 • Relationsbyggande, marknadsföring & kommunikation
 • Ekonomi & lönsamhet
 • Starta & driva företag

Läs mer om kursen via Länsstyrelsens hemsida.


Hållbara besök i naturen

Ta hand om varandra i naturen även i höst
Naturvårdsverket vill välkomna alla ut i naturen. Naturen ger möjlighet till återhämtning och får oss att må bra. Det har många upptäckt i år. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn både till naturen och de människor vi möter där. Det gäller att vi tar hand både om varandra och naturen.Under sommaren har Naturvårdsverket drivit en kampanj med temat Ta hand om varandra och naturen. Materialet är fritt att använda för den som vill sprida budskapet i sina egna kanaler.

Om du också vill sprida kunskap om hur vi kan ta hand om varandra och naturen kan du använda informationsmaterialet som finns på naturvårdsverkets hemsida! Läs mer

Stöd som ger möjligheter

Extra stöd till extern rådgivning

Du som är företagare i Kalmar län med upp till 20 anställda kan söka extra stöd för extern rådgivning kopplat till pågående corona-situation. Du kan exempelvis få hjälp vid ansökan om statliga stöd eller få en genomgång av de ekonomiska förutsättningarna. Antal rådgivningstimmar per företag uppgår till max 8 timmar. Rådgivningen måste vara genomförd senast 2021-09-30. Läs mer

Workshop inom naturguidning

Länsstyrelsen planerar för en tvådagars workshop inom naturguidning. Den vänder sig till dig som inte guidat tidigare men som har för avsikt att börja med det men även för dig som har guidat men som vill ta guidningen till en mer professionell nivå. Håll utkik i kalendern på Länsstyrelsens hemsida. Läs mer

Forum för miljömässig hållbarhet

Konsumentverket (KO) erbjuder ett forum till dig som vill lära dig mer om att konsumera hållbart. Forumet är till för att förenkla för människor att konsumera mer hållbart, tanken är sidan ska vara ett forum för kunskap, tankar och idéutbyten, allt för att bidra till att mer hållbara konsumtionsmönster. Här hittar du tips, event, projekt och mycket mer!
Filmlänk 
Länk till forumet

Boka gärna ett möte med oss

Under hösten har du möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.