Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Maj 2020

Så går vi ytterligare en månad till mötes i Coivid-19´s kölvatten. Tålamodet prövas gång efter annan och ovissheten frestar på. Det är ändå trösterikt att våren står för dörren om än olika långt kommen i olika delar av vårt avlånga land. Vår styrelseledamot Bjarne uppe i Arvidsjaur åker fortfarande skidor medan Kristine i Gnosjö njuter av körsbärsblom ... 

SmåKoms verksamhet har till stor del pausats, alla möten, kommunbesök och konferenser är inställda. Vår verksamhetsledare har dragit ner sin arbetstid till halvtid och våra styrelsemöten hålls endast via zoom, ett digitalt verktyg som fungerar riktigt bra.


Årsstämman

Vår rikskonferens och därmed vår årsstämma blev inställd i år. I eftermiddag kommer vår årsredovisning tillsammans med förslag till nya stadgar och ny resepolicy att mailas ut till våra medlemmars kommunstyrelseordföranden och kommunchefer/direktörer. Ta er gärna tid att ögna igenom dessa handlingar och återkoppla till oss om ni har några invändningar på innehållet. Om vi inte hör något ifrån er innan den 15 maj förutsätter vi att ni godkänner handlingarna.


Bredbandsfrågan

Vi blev minst sagt förvånade och överrumplade när Jordbruksverket för en tid sedan meddelade att de omfördelar medlen inom landsbygdsprogrammet. De medel som är avsatta för utbyggnad av bredband på landsbygden och som främst har varit till nytta för fiberföreningar stryps med omedelbar verkan. Det här känns mycket märkligt i en tid då digitaliseringens möjligheter att skapa nya mötesplatser är som allra hetast. Vi skrev en debattartikel på temat som bland annat publicerades i Östersunds-Posten den 3 maj, du kan läsa den här: "Robust bredband i hela Sverige - en utopi?"


Kommunutredningen

Den 27 april höll SKL en webbkonferens om Kommunutredningen. Anders Folkesson, SKR, som har suttit med som expert i utredningen gick igenom den och presenterade också SKR´s ståndpunkter. Det fanns också möjlighet att ställa frågor i ett chattforum vilka han också svarade på under själva konferensen.

Från SmåKom påtalade vi betydelsen av medborgarperspektivet som vi tycker saknas i hela utredningen samt behovet av bredbandsutbyggnad som är en grundsten för att kunna ta del av den digitalisering som man skriver om i utredningen.

För övrigt är vi i mångt och mycket överens med SKR´s synpunkter, men vi kommer självklart skriva ett eget remissvar som ni medlemmar kommer få tillgång till. Svarstiden har förlängts med anledning av Covid-19 och skall vara Finansdepartementet tillhanda senast den 30 september.

Missade du konferensen? Här kan du se den i efterhand; Webbkonferens Kommunutredningen.

Du kan också titta igenom SKR´s digitala presentation här; Kommunutredningen SKR.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.