Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV MARS 2020

När Konstfack ställer om till distansundervisning precis som alla landets övriga universitet och högskolor, flödar idéerna. Såväl digitala som fysiska verktyg utvecklas i de nya miljöer som nu blir studie- och arbetsplatser. Omställningen har också bidragit till att vi visar avgångstudenternas arbeten digitalt vartefter de blir klara. Genom filmer, intervjuer, text och bild. Trots det extraordinära läget är mycket som vanligt; som att det nu är  hög tid att söka till våra ämneslärarprogram och fristående kurser!


Distansundervisning genom en slöjdlåda

Här är ett av många exempel på hur en material- och verktygskrävande kurs kan bedrivas på distans. Erik Sigurdsson, som undervisar på Institutionen för bild- och slöjdpedagogik, presenterar Slöjdlådan. Se filmen här.

Ferdinand Evaldsson, masterstudent Konst vid en del av sin utställning Fight Flight Freeze.

Digital solidaritet!

Själkvklart följer Konstfack Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer om både distansundervisning och besöksförbud. Därför är det så viktigt att digitalt kunna visa vad våra avgångsstudenter gör. Redan nu kan du på vår hemsida uppleva tre av våra masterstudenters arbeten och mer material läggs upp allt eftersom. Konstfacks kommunikatör Linn Rivero Mildén och Jonatan Habib Engqvist, oberoende curator och skribent, arbetar febrilt tillsammans med studenterna med att filma och intervjua. Målet är att visa både processer och och färdiga resultat så håll utkik på våra sociala medier och www.konstfack.se!

Nomineringsregn över Konstfacksalumner i bild- och formutmärkelsen "Kolla!"

Till årets upplaga av bild- och formutmärkelsen "Kolla!" nominerar Svenska Tecknare examinerade Konstfackstudenter från både masterprogrammet Visuell kommunikation och kandidatditot Grafisk formgivning & Illustration. Grattis säger vi till Claire Bonnet, grafisk formgivare och Linnea Teljas Puranen, illustratör/animatör som nominerats i kategorin Effekt. Till illustratören Ishtar Bäcklund Dakhil i delen Innovation och till Kreatörsgäris med bland annat illutratören Nathalie Ruejas Jonson i kategorin Kollektivet. Dessutom har Jens Schildt (Our Polite Society) som undervisar i grafisk formgivning på Konstfack, chans att koras till Utbildare. Den 23 april utses vinnarna, vi håller tummarna! Läs mer om "Kolla" och de nominerade här.

Forma framtiden, bli lärare, sök nu!

Vi är extra stolta över våra ämneslärarutbildningar inom bild, slöjd, design, media som nyligen fick omdömet "hög kvalitet" i Universitetskanslerämbetets granskning. Utbildningarna förbereder studenterna för både kommande yrkesutövning och fortsatta studier på magister-, master- och på forskarnivå.
Två inriktningar finns att välja på:

• Ämneslärarprogrammet (bild och slöjd) mot undervisning i grundskolans åk 7–9, 270 hp.
• Ämneslärarprogramm
et (bild och media, eller bild och design) mot undervisning i gymnasieskolan. 
Ansök senast 15 april! Läs mer här.

Gå en kurs och utveckla ditt skapande

Är du verksam inom bild-, design- och konstområdet, vill utveckla och ge det egna skapandet nya möjligheter? Ja då är Konstfacks fristående kurser något för dig. Kanske någon av dessa med start i höst, vara av intresse:
• 
Animation och rörlig grafik för yrkesverksamma
• Handledarutbildning för lärare
• Ljud, interaktion, ljudkonst, ljudarkitektur och ljuddesign
• Mikrohistorier: från arkiv till offentlighet
• Programmering för konstnärer
• Ways of Seeing
Ansök senast 15 april! Läs mer här.

Bild: Mira Cedewall Victorin, Stop Beeing Poor, 2019.

Grafisk form: Agga Anne Mette Stage och Hanna Stenman

Digital, fysisk eller både och?

Hur påverkas Konstfacks vårutställning, studenternas stoltaste ögonblick och vårt mest publikdragande event, av coronapandemin? Detta är en fråga som nu stöts och blöts av många i skolans ledning tillsammans med curatorerna Emily Fahlén och Asrin Haidari, som också ansvarade för förra årets utställning. Kommer den i höst att kunna ske i en fysisk version utöver hemsidans digitala presentation av examensarbetena? Ingen vet i nuläget. Fahlén och Haidari har ett särskilt intresse för radikal konstproduktion, generationsöverskridande möten och platsspecifika interventioner. Tillsammans driver de konsthallen Mint i ABF-huset. Utställningens grafiska koncept görs i år av Agga Anne Mette Stage och Hanna Stenman, båda med en master i visuell kommunikation från Konstfack. Fortsättning följer...


PS. Vi är jättestolta över att tillsammans med andra universitet och högskolor kunna bidra till sjukvårdens materialbehov – våra 3D-printar som tillverkar delar till visir går varma! Läs mer om projektet här.


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/ forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.