Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - University of arts, craft and design

NYHETSBREV SEPTEMBER 2019

 
AKTUELLT

Terminen är igång och skolan sjuder av aktivitet. Hösten är fylld av nya relationer, utställningar, föreläsningar och annat utvecklande. Innan vi vet ordet av är det dags för årets julmarmarknad sista helgen i november. Men först ett urval av vad som är på gång just nu.


Mara Lee Gerdén (foto: Silviu Guima) och Andrea Peach.

Nya professorer: Mara Lee Gerdén och Andrea Peach
Mara Lee Gerdén
är ny professor i konst med inriktning konstteori och konsthistoria. Hon har doktorerat i litterär gestaltning vid Akademin Valand och driver för närvarande ett forskningsprojekt som undersöker förbindelsen mellan känslor och makt inom konst och litteratur. Som författare, essäist och forskare är Mara Lee Gerdén vitt publicerad med ett brett internationellt nätverk. Hon har en lång erfarenhet av undervisning i teori och essäskrivande inom högre konstnärlig utbildning.
Läs mer om Mara Lee Gerdén.

Andrea Peach är ny professor i konsthantverk specialiserad på konsthantverkshistoria och -teori.
Med över tjugo års erfarenhet av kontextuella och kritiska studier är hennes forskning internationellt erkänd och hon har publicerats i tidskrifter som Journal of Design History, Journal of Craft Research och Journal of Modern Craft. Andrea Peach utforskar bland annat betydelsen av skapande och materialitet, objektens betydelse i samtida kultur och deras förhållande till det förflutna.
Läs mer om Andrea Peach.

CrossSections – internationell och tvärvetenskaplig utställning
CrossSections med 19 deltagande konstnärer är den första stora internationella utställningen på Konstfack. Den är kurerad av Basak Senova, oberoende curator och designer med en PhD, och utformad som en tvärvetenskaplig plattform för att skapa
en dialog mellan konstnärlig forskning och utbildning. Under tre år har konstnärerna, tillsammans med forskare och kulturarbetare, anordnat möten, workshops, utställningar, föreställningar och boklanseringar i Wien och Helsingfors. Utställningen på Konstack använder ett öppet format med avsikt att formulera kritiska reflektioner över de politiska, ekonomiska och sociala utmaningar som vi står inför idag. 
Vernissage onsdag 2 oktober kl 18–20, utställningen pågår t o m 15 oktober.

Stockholm Craft Week lyfter fram det svenska konsthantverket
Missa inte Stockholm Craft Week, en helt ny satsning för att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa samtida svenska konsthantverket. Stockholm Craft Week är den första satsningen i sitt slag på svenskt konsthantverk, och tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang. Bland de medverkande finns flera lärare och alumner från Konstfack: Anna Tedestam, Fredrik Nielsen, Nina Westman, Anders Jakobsen, Lisa Wallert, Ida Netterberg, Petter Rhodiner, Alexander Tallén, Evelina Dovsten med flera. Det digra programmet innehåller bland annat vernissager, seminarier, konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum i centrala Stockholm och i Gustavsberg den 3–6 oktober 2019.
Läs mer om Stockholm Craft Week här.

Open School´s höstprogram
Open School är en föreläsnings- och workshopserie på Konstfack arrangerad av lärare på Grafisk formgivning & Illustration/Visual Communication. Höstens program innehåller bland annat:
Moa Matthis: Visualizing the Violence of the Boarder: a Brief History about Visual Border Patrolling. 2 oktober kl 16:30–18:00.
Lisa Ehlin: Public, Private, Attention, Affection: Why the Selfie Still Haunts and Blinds Us.  
9 oktober kl 16:30–18:00.
Nadine Chahine: The Politics of Arbaic Type Design.
16 oktober kl 16:30–18:00.
Läs mer om Open School här.

Utställning om året 1989
Sara Kristoffersson, professor i designhistoria och -teori på Konstfack, är en av curatorerna bakom Nationalmuseums utställning om 1989, som kretsar kring ett av historiens mest dramatiska ögonblick – Berlinmurens fall 1989. Utställningen undersöker vad som hände inom den visuella kulturen i bredaste mening i detta omvälvande skede. Globala utblickar växlar med svenska perspektiv och storpolitik möter grå vardag genom dokumentärfoto, porträtt, affischer, video och design.

Utställningen pågår t o m 12 januari 2020.

BRUKA – två dagar om hållbarhet i bild- och slöjdämnena
Institutionen för bild- och slöjdpedagogiks kunskapsdagar 2019 undersöker hur bild- och slöjdämnena kan hantera samtida globala miljö- och klimatfrågor. Dessa frågor utforskas tillsammans genom bland annat workshops, diskussioner och föreläsningar. Hur kan vi göra på ett mer hållbart sätt? Lärare, konstnärer, aktivister och andra intresserade av hållbarhet i dessa ämnen är välkomna till Konstfack 29–30 oktober.

Läs mer om BRUKA här.


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk. Sedan 1844 har vi utbildat en mängd olika yrkesgrupper inom dessa fält samt bild- och slöjdlärare. Vi bedriver både konstnärlig och vetenskaplig utbildning/ forskning och har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. www.konstfack.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.