Krinovas vd har ordet | Mars 2019

Krinova är en mötesplats för idéer, människor, företag och kreativitet. Senaste veckorna har Mötesplatsen verkligen fyllts till bredden. Under en vecka i mitten av mars hade vi närmare 2000 besökare till olika möten, aktiviteter och konferenser. Det serverades mängder av brainfood fika och ännu fler koppar kaffe när nätverk byggdes, erfarenheter delades och nya idéer såg dagens ljus. Skåne Idrotten och Högskolan Kristianstad höll större evenemang på Krinova denna vecka, som avslutades med vår egen innovationstävling Food Hack 2019. 

Vi arrangerade hacket för femte gången och i år tillsammans med Forskningsrådet Formas med temat ”A Healthier Planet”. På hacket gick det också att besöka vår Food Tech Pavilion, som var mycket uppskattad. I år hade vi deltagare från 30 olika länder, från Japan till Ecuador, som alla brann för att lösa matkopplade miljö- och klimatutmaningar. Att se deltagarnas engagemang ger hopp och att läsa utvärderingar som denna värmer: ”I would say that the Hackathon was the spark that helped me realize my potential, bringing to me unforgettable eureka moments not only for the solution of my challenge, but also on the path I want to follow with my career.” Krinovas uppgift är att skapa attraktionskraft och där en viktig del är att attrahera talanger. Med hacket så gör vi precis det!


Food Hack by Krinova & Formas lockade deltagare från världens alla hörn

Åtta lag fördelat på lika många utmaningar jobbade med att skapa innovationer för en hållbar värld, allt med stöd av den senaste forskningen, när Food Hack by Krinova & Formas gick av stapeln på Krinova i mitten av mars. Ghana, Pakistan och Italien var några av de 30 olika nationaliteter som fanns representerade bland de närmare 60 tävlande.

- Den glöd och hängivenhet som hackarna har visat för hållbarhet och innovation den här helgen är precis vad vi behöver för att nå FN:s globala mål. Genom att göra Food hack 2019 med Krinova skapar vi också en viktig mötesplats för forskare, studenter, offentliga organisationer och näringsliv. Där intressanta lösningar som de hackarna tagit fram under helgen blir möjliga, säger Formas generaldirektör tillika jurymedlemmen Ingrid Petersson. 

› Läs mer om Food Hack & vinnarna


Food Tech Pavillionen - mat, innovation och hållbarhet

Spännande lösningar inom mat, innovation och hållbarhet bjöds det på i Food Tech Pavillionen som inledde Food Hack by Krinova & Formas den 15 mars. Omkring 150 besökare flockades kring utställarna för att stilla sin nyfikenhet, utbyta erfarenheter och skapa nya kontakter. Food Tech Pavillionen bjöd bl a möjlighet att kika närmare på: Engångsbestick gjorda av potatisstärkelse som bryts ned på 2 månader (Potato Plastic), en spännande form av smaktest, brainscanning, där man mäter signaler till hjärnan (Survey Party), personlig kostrådgivning baserad på analys av ditt blod (Amondo Medical) och nyttigt godis framställt av kombucha svamp (Fermented Jar). Bland utställarna fanns också Nils Österström vd för Tebrito, som utvecklar livsmedelsråvaror utifrån insekter.

- Utställningen gav många värdefulla kontakter att följa upp för mig. Besökarna var väldigt pålästa och jag hade intressanta diskussioner om hur vi kan hitta kopplingar mellan insekts- och traditionell odling. Intresset för insekter som livsmedel har successivt ökat och sista året har det i det närmaste har exploderat, konstaterar Nils.


Krinova är ett "Happy ship"

Krinova fyller 20 år, och i samband med jubiléet pratar vi med ett av de företag som varit med som hyresgäster nästan ända sedan starten. Hur var det i början, hur har Krinova förändrats och vad tror de om framtiden?

Combitech var ett av de första företagen som flyttade in på Krinova i början av 2000-talet; de då fem anställda på lokalkontoret i Kristianstad har idag ökat till 13 personer. Johan Lindberg började på Combitech strax efter att de flyttat in och berättar att det då för 15 år sedan kändes det som Krinova var i sin linda.

– Det var ganska tomt i huset de första åren. Som hyresgäst kände man inte så mycket av eller blev berörd av Krinovas verksamhet då. Det har skett en fantastisk utveckling, säger Johan. 

– Krinova är verkligen ett ”Happy ship”, skrattar Johan. Alla är positiva och lika kreativa som de idéer som skapas här. En sådan genuin känsla utgår och skapas alltid från management som sätter spelreglerna ››

Från 17 till 105 hyresgäster på 20 år

Antalet hyresgäster på Krinova har ökat från 17 företag år 2001 till dagens 105. Kristofer Kargerot, ansvarig för Krinovas fastigheter, berättar att ombyggnaden från stridsvagnsgarage till fastighet för kontor och konferens stod klar 2001, och då flyttade många företag in. Året efter gjordes en utbyggnad och antalet hyresgäster mer än fördubblades till år 2002. Sedan dess har antalet hyresgäster successivt ökat. De 35 företagen har blivit 105 och nu är det fullt i husen.

– Vi har en aktiv kö på 20 företag som antingen vill flytta in eller växa. Hade vi haft ett hus till, så hade det också varit fullt, säger Kristofer. Det är populärt att vara här; många vill ta del av aktiviteterna i huset, våra konferenslokaler och vår service. Och naturligtvis av all samverkan i huset avslutar Kristofer.


Giza Solutions växer

Giza Solutions är återförsäljare av affärssystemet Pyramid och erbjuder konsulttjänster inom affärsstöd, verksamhetsutveckling och processoptimering. Lösningar för optimerade processer och flöden som minskar onödig och tidskrävande administration.

När Giza för snart två år sedan flyttade in på Krinova var de fem personer och hade två kontor. Sedan dess har de växt till sju personer och har nu tre kontorsrum. Om bara några veckor expanderar man in i ytterligare två kontor och växer med ytterligare en person.

- Grunden till att vi har lyckats växa som vi gjort, tror jag ligger i engagemanget för våra kunder. Vi tror på långsiktighet och försöker alltid hitta bästa lösningen för kunden. Vissa lösningar vi föreslår är kanske inte de bästa för vår affär kortsiktigt, men det är så man bygger förtroende i längden, säger Jörgen Palm, vd för Giza Solutions ››

Hässleholm klär nu även Norge

Hässleholms företaget PXC Underwear säljer exklusiva underkläder via hemvisningar. Sedan många år är de etablerade på den svenska marknaden, för tio år sedan tog de steget in i Finland och sedan i höstas finns de nu också i Norge. PXC är ett av de företag som tagit chansen att söka en så kallad internationaliseringscheck, en finansiering som du kan läsa mer om här i nyhetsbrevet. De 250 00 kr som PXC investerade i bl a marknadsföring och kommunikation för den norska marknaden späddes genom internationaliseringschecken på med ytterligare 250 000 kr.

- Genom finansieringsstödet har vi kunnat gå in på norska marknaden mer kraftfullt. Vi startade i Norge i oktober 2018 och i dag har vi 8-9 säljare. Vi siktar på att ha 30-40 säljare i Norge innan året är slut, säger Roger Sjöberg, vd för PXC Underwear.

- Är det något råd jag ska ge till andra som stå inför etablering på en ny marknad så är det att undersöka ordentligt hur man når marknaden på bästa sätt. Tänk igenom vad etableringen kan ge och var medveten om de resurser som det kräver. Vår erfarenhet är att det går inte så fort som man önskar. Använd alla dina kontaktnät och andra stödorganisationers ingångar, det kan vara guld värt.

Kraftkällan Evenemang vann upphandling

Grattis säger vi till Kristianstadsföretaget Kraftkällan Evenemang som i dagarna vann upphandlingen och anbudet för Skånetrafiken och deras nya satsning med elbussar i Helsingborg. Den 16 juni står Kraftkällan Evenemang för invigningen av HelsingborgsExpressen! Det blir en dag fylld med roliga aktiviteter och oväntade happenings, både vid hållplatser, på bussarna och längst sträckan. Uppdraget är att skapa synlighet, glädje och uppmärksamhet kring att bussarna nu är igång och rullar.


Inbjudan: Nätverksträffar för livsmedelsbranschen

Kom och nätverka och ta del av det senaste inom livsmedel, företagande och trender. Under 2019 kommer Krinova Incubator & Science Park att bjuda in till fyra frukostträffar för företagare inom livsmedelsbranschen. Den första hölls i februari och nu är det snart dags för #2 ››

#2 Testbädd Balsgård • 26/4 kl. 9.15-12.00
Balsgård FoodTech berättar hur dryckes- och livsmedelsföretag kan använda anläggningen i sitt utvecklingsarbete. Testbädden är en unik resurs som gagnar dig i behov av t.ex. produktutveckling, stöd, konsultation och förädling av idéer m.m. Efter överblicken åker vi tillsammans ut till Balsgård för att botanisera i anläggningens möjligheter kring bär/fruktdryckesproduktion.

Livsmedel: Marknadsföring av hälsa • 26/4 kl. 12-16.00
Nya mervärden inom hälsa och hållbarhet - hur kan vi marknadsföra dem utifrån dagens riktlinjer, regelverk och certifieringar. Under träffen får vi veta mer om; Närings- och hälsopåståenden; vad får man säga och inte säga? • Hälsomarknadsföring; när blir budskapet missledande och varför? Hur skapar vi effektiv hälsomarknadsföring utifrån gällande riktlinjer? • Veganskt och andra trender; vi reder ut begreppen, regelverk och riktlinjer. • Certifieringar och märkningar som möter aktuella trender och nya mervärden.

› Anmäl dig


Pia efterträder Martin Johansson som efter 5 år som styrelseordförande lämnar posten.

I samband med Krinovas bolagsstämma valdes Pia Kinhult till styrelseordförande i Krinova AB. Pia arbetar som Head of Host States Relations för den europeiska forskningsanläggningen ESS, som just nu håller på att uppföra världens modernaste forskningsanläggning I Lund. I den rollen ansvarar Pia för koordinationen inom och mellan värdländerna Danmark och Sverige på myndighets- och regeringsnivå och arbetar också med förankringsarbetet gentemot forsknings- och innovationsverksamheter i de här länderna.

- Inom ESS ser vi styrelseuppdraget i Krinova som ett bra komplement, eftersom båda organisationerna har ett starkt fokus på både livsmedel och hälsa, säger Pia Kinhult.


20 utvecklingsprojekt och innovationsstöd till över 200 företag

Krinovas omsättning landade på drygt 22 miljoner kronor 2018, det är en ökning med drygt 50 % jämfört med föregående år. Resultatet fastslogs i samband med Krinovas bolagsstämma den 20 mars. Ett ökat antal innovations- och utvecklingsprojekt, allt fler besökare till möten och konferenser och ett utökat regionalt och nationellt uppdrag av utvecklings- och innovationsstödet till matföretag är förklaringen till den ökade omsättningen.

- Det är ett fantastiskt resultat. Men ännu viktigare är den ökade innovationsförmågan och stärkta konkurrenskraften vi är med skapar genom innovations- och utvecklingsstödet vi erbjuder. För det verkliga resultatet av Krinovas verksamhet sker i form av tillväxt i företag och ökad attraktionskraft för Skåne och nordöstra Skåne, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park.

› Läs mer


Stöd att söka

Internationaliseringscheckar
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

Digitaliseringscheckar
Som företagare i Skåne kan du söka stöd, så kallade checkar, för digitalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten ››

Mikrostöd för naturturism
Som skånskt småföretag inom naturturism kan du söka mikrostöd, en så kallad check, för att utveckla ditt företag. Du kan få upp till 50 000 kronor för att utveckla din verksamhet för en internationell marknad ››

Förstudiemedel
Almi har förstudiemedel till idéer som är nya och som innebär en större risk än normala affärsidéer. I dessa fall behöver man ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser, något som förstudiemedel kan användas till ››

En miljon euro i prispengar
Är du en entreprenör med ett innovativt start-up som bidrar till en mer hållbar värld? Då kan du delta i Postcode Lotteries Green Challenge, en av världens största årliga hållbarhetstävlingar. För att delta ska din idé kunna vara på marknaden inom två år. Totalt finns en miljon euro i prispengar att dela på för de fem start-ups som placerar sig bäst, varav vinnaren får 500 000 euro. Tävlingen är öppen fram till och med 1 maj 2019 ››


Foto: MAX IV Laboratory

Hur kan MAX IV och ESS lyfta livsmedels-utveckling och food tech innovationer?

Hur kan röntgen och neutronforskning spela roll för utveckling av livsmedel och food tech? Det var ämnet för det seminarium och workshop som Krinova deltog på i Kulturen i Lund. Mycket intressant att bl a lyssna på professor Ole Mouritsen från Köpenhamns Universitet om hur livsmedels textur skapar smak ››


Vi hälsar fyra nya hyresgäster välkomna till Krinova

CRC Nordic som är verksamma inom industridesign och digital konstruktion, sitter i grön sektion.

Je Software utvecklar datorspel och sitter i grön sektion.

Emergi Kost och Hälsa erbjuder rådgivning inom kost, idrott och hälsa sitter på Innovationsarenavåningen.

Miniology lanserar ny webbshop i april med saker för både barn och föräldrar. Miniology sitter också på Innovationsarenavåningen.


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.