NSPH Nyhetsbrev nr 6 2018. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 6 - torsdagen den 6 september 2018

Välkomna 10/10 på World Mental Health Day

Nu är det möjligt att anmäla sig till höstens stora konferens "Visst går det!"– som tar upp vägar till förbättrad psykisk hälsa hos barn och unga. Att många unga mår psykiskt dåligt och slussas runt istället för att få det stöd de behöver är ingen nyhet. Men hur går vi vidare? Vilket stöd vill de själva ha? Bland de medverkande finns såväl inspiratörer från skolans och vårdens värld samt politiker och beslutsfattare. Ungdomar medverkar under dagen och bidrar med sina perspektiv.
Läs mer >>


Fullt hus när nya Din egenmakt lanserades

När den uppdaterade versionen av Din egenmakt lanserades var de erfarna studiecirkledarna Rose Britten Austin och Gudrun Ohlsson från Studieförbundet Vuxenskolan på plats. De har hårdtestat materialet i en pilotstudiecirkel och berättade om sina erfarenheter. De är enligt egen utsago ”jätteglada” över resultatet. 
Läs mer >>

Uppdaterad version av populär studiecirkel

NSPH och Sensus presenterar stolt den nya versionen av studiecirkeln Din egenmakt! Den vänder sig till dig som vill fundera över frågor kring att hitta din egen styrka och sätt att gå vidare i livet. Den har nytt utseende och har fått ett mer överskådligt upplägg med en tillhörande ledarhandledning samt ett kompletterande bildspel.
Läs mer >>


Utvärdering av peer support i socialpsykiatrin

Nu är landets första utvärdering av peer support-verksamhet inom socialpsykiatri klar, genomförd inom vårt PEER Support-projekt. Den visar att de positiva effekterna av att ha en professionell kamratstödjare är minskat självstigma, ökat självförtroende och förbättrad kommunikation med andra brukare. Anneli Gustafsson (bilden) är en av dem som gjort utvärderingen. Läs mer >>


Bred uppslutning kring krav på nytt skolämne

Psykisk hälsa bör föras in i grundskolans respektive gymnasieskolans läroplaner och eleverna bör få ta del av verktyg för att stärka sin självkänsla och bättre kunna hantera livets utmaningar. Det skriver NSPH i en debattartikel i SVT Opinion tillsammans med initivtagaren Tilia samt bland andra Frisk & Fri, Shedo och Suicide Zero. 
Läs mer >>

Upprop om psykisk hälsa i skolan

I anslutning till debattartikeln har Tilia startat en namninsamling om att begreppet psykisk hälsa ska införas i läroplanen. Införs det möjliggörs att alla unga kan få ökad kunskap och medvetenhet om vad psykisk hälsa och ohälsa är. Fler skulle då tidigare få en förståelse för sin situation och kunna be om hjälp i tid. Gör som mer än 8000 andra - skriv under uppropet! Läs mer >>


Kampanj mot självmord bland män

Våra medlemsorganisationer Suicide Zero och SPES har tillsammans med Mind lanserat kampanjen ”Stör döden” med syfte att minska antalet självmord bland män. Varje år tar fler än 1000 pojkar och män i Sverige sitt liv. Risken för självmord kunde minska om någon frågade hur de mådde och tog sig tid att lyssna, men traditionella mansroller och rädsla för att lyfta ämnet gör att vi alltför sällan pratar med män om känslor.
Läs mer >>


Framgångsrik utveckling kräver brukarinflyande

För att utvecklingsprojekt inom vården ska bli framgångsrika måste brukarnas erfarenhetsbaserade kunskap tas tillvara bättre. ”Huvudmännen bör se över rutiner och system för en aktiv patient- och brukarinvolvering”, skriver Vårdanalys i sin rapport ”Bäddat för utveckling”  Spot on, tycker vi på NSPH! Läs här >>


Partiernas vallöften om psykisk ohälsa

RSMH har tagit tempen på riksdagspartierna och tagit reda på vad de har för ambtioner i det politiska arbetet kring psykisk ohälsa. Enkäten tog upp: Vilken är den viktigaste valfrågan när det gäller psykisk ohälsa? Hur vill ni förbättra levnadsvillkoren för människor med psykisk ohälsa?
Läs mer om svaren här >>

Hon värnar ungas rätt till delaktighet

Louise Aronsson på den ideella stödorganisationen Tilia var med och gav unga en röst på det internationella psykiatriledarmötet IIMHL i våras, då det arrangerades i Stockholm. Nu berättar hon i NSPH:s podd om hur det var att få lyfta fram ungas perspektiv på det globala mötet.
Läs mer >>


Vill ni förbättra er verksamhet?

Jobbar ni inom verksamheter som vill göra skillnad för barn och ungas psykiska hälsa? Nu har ni chansen att delta i ett unikt förbättringsarbete tillsammans med ungdomar! Växa och må bra-projektet erbjuder kostnadsfri utbildning och coachning. Erbjudandet rör er som är verksamma inom BUP, ungdomsmottagning, skola eller socialtjänst. Läs mer >>

facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se