Fredag 20 april 2018

 Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla ca 500 brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.


www.strandbaden.info • info@strandbaden.infoVälbesökt årsmöte

Ett hundratal strandbadenbor hade mött upp till årsmötet i Strandbadens Byaförening den 4 april i kapellet på Hotell Strandbaden. Årsmötesförhandlingarna var snabbt avklarade med omval av såväl ordförande Calle Hellberg som sekreterare Bitt Larsson.

Styrelsen efter årsmötet består av samma personer som under föregående år, nämligen (från vänster på bilden): Calle Hellberg (ordförande), Monica Berg (kassör), Bengt Arvidsson (ledamot), Bitt Larsson (sekreterare), Elisabeth Rosenqvist (ledamot), Jan Jurkiewicz (vice ordförande) och Thomas Hillméus (ledamot).


Torbjörn Gerward berättade om Strandbadens utveckling från ödemark till samhälle.

Succé för Gerward

Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för ett efterlängtat föredrag av lokalhistorikern Torbjörn Gerward (bilden) om det gamla Strandbaden.

Torbjörn visade bilder och berättade om både kända och okända byggnader och verksamheter från förr, något som uppskattades av de cirka hundra personerna i publiken.

Ursula Eldh från Hotell Strandbaden fick även tillfälle att berätta om verksamheten på det "nya" hotellet.


Glasmästar'n i Höganäs

Det Gamla Strandbaden

Till årsmötet i Strandbadens Byaförening den 4 april gav föreningen ut en folder om Det Gamla Strandbaden, med miljöer från ett urval verksamheter i byn. Foldern delades ut till deltagarna i årsmötet och den kan även läsas här: 
Det Gamla Strandbaden >>

Nu behöver vi din hjälp!

Ragnar Falck och Berto Lindbom står bakom den här foldern. Ambitionen är att ta fram en skrift med många fler historiska bilder och berättelser om människorna, verksamheterna och intressanta byggnader i Strandbaden. Men då behövs din hjälp.

Ta kontakt med Ragnar Falck, Kullagatan 188, 070-524 80 54, ragnar.falck@falcks.eu om du har bilder och berättelser som du vill dela med dig av, eller om du har synpunkter på innehållet i den här foldern.


Löhr Montage AB

En liten del av "bytet" på städdagen. Längs hela Böljegatan och stranden samlades bråte ihop i högar som kommunen hämtat.
En begravd båttrailer hörde till de större föremålen som samlades ihop.

Ren strand i sommar
tack vare städpatrullen

Ett tjugotal strandbadenbor samlades lördagen den 7 april för att rensa stranden från skräp och bråte. Städpatrullerna plockade skräp systematiskt mellan Stora Skärsvägen och Margreteberg som nu Höganäs kommun hämtat från olika uppsamlingsplatser längs Böljegatan och stranden.

Bra jobbat!

Uppskattad avslutning med fika och grillad korv.


Fler tipspromenader
på gång

De popuära tipspromenaderna i Strandbadsskogen fortsätter i Friluftsfrämjandets regi. Söndagarna 22 april, 6 maj och 20 maj kl 10-12 arrangeras barnvagnsvänliga tipspromenader med både barn- och vuxenfrågor. Start vid cykelvägen vid Hotell Strandbaden (Örestrand). Efteråt bjuder Friluftsfrämjandet på fika.


IBC Elinstallation

”vAWhlborg” på hotellet

Valborgsmässoafton den 30 april bjuder Hotell Strandbaden på följande program:
Kl 17-19: AW (därefter bistro). En öl/ett glas vin samt en mindre tapastallrik kostar 99 kr. Man serverar även räksmörgås, hamburgare och vegetarisk paj.
Kl 19: Royal Gospel Choir i kyrkan (fri entré).
Kl 20 (ca): Vårtal samt Valborgseld på stranden.
Kl 19 till sent: Bistro med musik och eventuell spontandans.

FULLT HUS PÅ AW-PREMIÄREN. Många, såväl strandbadenbor som "utsocknes", lockades till Hotell Strandbadens första AW den 6 april.Bild: Kullaleden

Dags för ”Vandringsfestival Kullaleden”

Den ideella föreningen Kullaledens vänner satsar stort. Under den första helgen i juni tar man steget fullt ut och anordnar en vandringsfestival med två olika inriktningar: Kultur och Äventyr.

Vandringarna startar 1 juni kl 17 och avslutas 3 juni kl 17. Start och slut på Hotell Strandbaden (Örestrand).

I kulturpaketet ingår vingårdsvandring samt en kulturhistorisk vandring genom Kullabygden.

I äventyrspaketet ingår nedfirning med rep utefter bergvägg på Kullaberg.

Den 1 juni är det incheckning och BBQ-kväll på Hotell Strandbaden, en gemensam afton för alla deltagare i både Kultur- och Äventyrspaketet.

Kullaledens vänner kommer att leda vandringarna med lokala värdar/värdinnor.

Läs mer om Kulturpaketet här >>

Läs mer om Ävetyrspaketet här >>


Örestrand

Det här flygfotot över Lönnskog (eller Lönskog) finns som svart/vit kopia i Simon Heidemans dokument. Färgbilden kommer från Gerd och Ulf Wallenholm.

Fortsättning om annexen

Strand-Bulletinen 23 mars efterlyste vi uppgifter
om Hotell Strandbadens annex på Kullagatan 201 (nuvarande Bärnstensgatan 36 A) och Kullagatan 196. Vi har kommit
ett steg närmare svaret.

I juli 1990 intervjuade Simon Heideman den då 94-årige Artur Roslund. Artur var son till målare Karl Roslund som 1912 byggde det första sommarhuset vid nuvarande Smögengatan 6 i Lönnskogs-området, dvs kvarteren söder om Hotel Strandbaden. Simon skriver bl a:

”Lantbrukaren Gustav Jönsson i Danhult [mellan Ingelsträde och Mjöhult] ägde en del mark i Kullabygden. När järnvägen 1910 togs i bruk sålde han till källarmästare Johnssonhotell Höganäs markområdet som i norr gränsar till Strandbadsskogen och strandängen och har stationsområdet som gräns i öster fram till nuvarande Wallenholms, Smögengatan 6, och Karl-Axel Anderssons, Fjällbackagatan 8.

Gustav Jönsson lät bygga ”Danhulta-husen”, nuvarande Kullagatan 201 och 196, där han hyrde ut rum åt hotellet [Hotell Strandbaden]. Hotellet var öppet 15/5 – 15/9.”

Enligt berättelsen är det alltså fastslaget att Kullagatan 196 och 201 byggdes som annex till Hotell Strandbaden. Det framgår dessvärre inte av intervjun när Gustav Jönsson lät uppföra Danhultahusen. När byggdes de båda husen?

Simon Heidemans berättelse innehåller beskrivningar av flera andra fastigheter på Smögengatan och Fjällbackagatan i Lönnskog. Mejla ragnar.falck@falcks.eu om du vill läsa hela dokumentet eller om du har uppgifter om fastigheterna.


Du är väl med i Strandbadens Byaförening?
Medlemsavgiften är bara 100 kr per år och hushåll (bankgiro 5559-7306).

Anmäl dig här >>

Du kan också swisha till 123-562 54 47. Ange namn och adress.

STRANDBADENS BYAFÖRENING
www.strandbaden.info  •  info@strandbaden.info


Vi saknar e-postadresser till flera boende i Strandbaden

Fråga dina grannar och bekanta om de får våra e-postutskick, annars be dem att mejla
till info@strandbaden.info. Gäller både medlemmar och de som ännu inte är medlemmar
i Strandbadens Byaförening.


REDAKTION: STRANDBADENS BYAFÖRENING, INFO@STRANDBADEN.INFO
PRODUKTION: FALCKS PUBLISHING AB, STRANDBADEN, 070-524 80 54, INFO@FALCKS.EU


Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.