Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:03


Keramik och studie i en tillverkningsprocess. Foto Stefan Andersson http://www.ceramics.se/

Bli mästare och gesäll i krukmakaryrket!

Varje år delas gesäll- och mästarbrev ut inom olika hantverksyrken. De är ett bevis på personers yrkesskicklighet. I år öppnas dörrarna för ett nytt yrke: krukmakaren.

– Vi är stolta och glada över att Hemslöjden får möjlighet att utse nya gesäller och mästare i krukmakaryrket. Nu hoppas vi att många vill ansöka, säger Kerstin Andersson Åhlin, verksamhetschef på Hemslöjden.

Redan tidigare har Hemslöjden ansvarat för att bedöma och avgöra vilka prov inom handvävning, broderi, stickning och slöjdaryrket trä som ska tilldelas gesäll- eller mästarbrev. Nu fogas även krukmakaryrket in i den imponerande listan.

Läs mer om gesäll- och mästarbrev

Se filmen om hur ansökningen går till

 


Vantar från Mönsterstickning av Ann-Mari Nilsson, kommer i september. Foto: Thomas Harrysson

Hemslöjdens förlag står aldrig still

Så roligt att så många vill bli bokvän, över 500 stycken är ni! Du som inte anmält dig än till bokvännerna kan läsa allt om medlemskapet och hur du gör i länken nednan. Den 24 april var sista dagen, som bokvän, för att köpa de två första böckerna, Virkad mönstermagi och Sy väskor vackra som smycken. Nästa bok med utgivning i september är Mönsterstickning av Ann-Mari Nilsson. Hemslöjdens förlag jobbar för fullt med den boken och ovan är ett smakprov på några av modellerna du kommer att kunna sticka.

Tips, gå på kurs med författaren Helena Bengtsson. "Sy väskor med Helena Bengtsson", Sätergläntan, Dalarna, den 10-14 juli och med Hemslöjden i Skåne den 24-28 juli.

 

Hemslöjdens förlags hemsida

 


Bild från reportaget "På jakt efter den perfekta yxan" Foto: Åsa Sjöström

Eld och lågor i Hemslöjd

Har du läst senaste numret av tidningen Hemslöjd? Där ingick bland annat artikeln om den fantastiska och mytiska islandströjan. Vi bjuder på det reportaget i länken nedan. Passa dessutom gärna på att teckna en prenumeration. Som medlem i en hemslöjdsförening får du ett extra bra prenumerationspris! Tänk vilken härlig vårpresent!

Läs hela artikeln om islandströjan från Hemslöjd nummer 2

Till tidningen Hemslöjds hemsida

 Foton från Johanna Törnqvists konstprojekt Project Precious Trash. Foto: Fredrik Sederholm

Hemslöjdens dygn

Hemslöjdens dygn startar klockan 16.00 fredagen den 1 september och slutar lördagen den 2 september klockan 23.59. I sann återbruksanda har vi nu valt att återanvända återbrukstemat när Hemslöjdens dygn arrangeras för andra gången. Vi visar hur hemslöjd kan påverka och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi gör det igen. Vi gör det tillsammans. Under Hemslöjdens dygn den 2-3 september förra året genomfördes aktiviteter på 35 platser i 18 län och av 37 föreningar och butiker. Hur kommer 2017 års Hemslöjdens dygn se ut?

 

Det finns ett evenemang på Facebook där du kan dela med dig av dina tips och marknadsföra ditt evenemang.

Läs mer om hur det går till och hur du anmäler ditt intresse att arrangera Hemslöjdens dygn


Sammanflätat

Handmade Issues handlar i år om hur allting hänger ihop och flätas samman till en helhet. Kan handens kunskaper fläta samman samhället till en helhet? Kan det handgjorda skapandet vara med och förändra världen? Under dagen delas Hemslöjdens stipendier och Barbro Wingstrands stipendium ut. Föreläsningar och samtal, som på olika sätt belyser handens kunskaper, kommer att varvas med praktisk slöjdtolkning. Handmade Issues är torsdagen den 7 september klockan 13-16 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Biljetter släpps i slutet av juni, med reservation för ändringar. Välkommen!

 

Till handmade Issues sida

 


Foto: Jonas Tetzlaff

Besök en utställning!

Senvår betyder utställningsexplosion. Här är ett urval!

  • Stockholm, silversmeden och konsthantverkaren Karin Ferner ställs ut på Svensk Hemslöjd till och med den 30 maj Svensk Hemslöjd på Instagram.
  • Ödeshög, "Brodera på stickat", Britt-Marie Christofferssons utställning visas i sommar på Östergötlands Ullspinneri vernissage den 17 juni. Ullspinneriets hemsida.
  • Landskrona, Väva spis..., vernissage den 20 maj, se nedan.
  • Alla otaliga examensutställningar från konst- och hantverksskolor som sker runt om i landet.

Väva Spis – intryck och uttryck från Skånes Hemslöjdsarkiv tolkat av Fine Little Day

Väva Spis – intryck och uttryck från Skånes Hemslöjdsarkiv tolkat av Fine Little Day, den 20 maj - den 26 augusti, Hemslöjden i Skåne, Landskrona. Vernissage lördagen den 20 maj. Produkterna har tagits fram i samarbete med slöjdare och småskaliga producenter i Skåne och Västra Götaland; Vävaren i Båstad, Matilda Ekström Rosenberg, Textiltrycket, Malmö, Yallatrappan, Malmö, Elin Jantze, Stockholm, Kristina Bourghardt Hattenbach, Simrishamn, Gunvor Johansson, Staffanstorp, Mariedal Design, Allingsås, Eva Berg, Landskrona, Blommiga Gredelina, Klagshamn och Satako Kobayashi Fridolf, Göteborg.

 

Skånes två hemslöjdsarkiv rymmer ett par hundra år av tusentals kreativa timmar, karaktäriserade av en stor dos fritt och konceptuellt hantverksdrivet skapande. Historien, bildvärlden och berättelserna kännetecknas av en kulturellt brokig och kreativt tillåtande anda, som också innehåller en upplyftande närvaro av kvinnohistoria. Väva Spis-projektet är färgat av associationer och impulser, samt en tribut till det lekfulla, aparta skapandet.” Elisabeth Dunker, Fine Little Day

 

Följ projektet på Instagram #handicraftarchives

Läs mer om utställningen

Läs mer om Hemslöjdens samlingar på Digitalt museum


Vill du hjälpa till?

Vill just du vara med och göra Zickermans studiesamling tillgänglig på Digitalt museum! Zickermans studiesamling består av 12 000 blad och 1000 finns nu publicerade. Vi söker dig som på ideell tid vill hjälpa till och få hela detta mycket intressanta material tillgängligt. Du behöver ha intresse för textil, vara datorvan och gärna ha jobbat med databashantering och vara noggrann! Om du tycker detta låter intressant, maila Agneta Carlson så får vi berätta mer.

 

Läs mer om Zickermans studiesamling på Digitalt museum

Läs mer om Zickermans studiesamling


#slöjdkraft på Sätergläntan

Fredagen och lördagen den 19-20 maj mellan klockan 11 och 17 håller Sätergläntans läsårsstuderande i smide, sömnad, trä och väv sin årliga utställning. På vårutställningen visas projektarbeten, produkter och processer upp från det gångna året på Sätergläntans läsårsutbildning Slöjd och hantverk – form och kultur med inriktningarna smide, sömnad, trä och väv.

Följ processen ända fram till vårutställningen i sociala media – de studerande delar sina arbeten på #slöjdkraft.

Många av årets sommarkurser är fullbokade, men hör av dig för eventuella restplatser. Ett sistaminutentips är kursen "Tälja och måla fåglar". Har du en favoritfågel som du vill förkroppsliga? Med enkla handverktyg som kniv, yxa och bildhuggarjärn skapar vi fåglar i trä tillsammans med Nicke Helldorff.

Till kursen "Tälja pch måla fåglar"

Till utställningen #slöjdkraft

Sätergläntans Instagram

Sätergläntan institutet för slöjd och hantverkFestival | REKO på Nääs

"REKO på Nääs handlar om schyssta val, sunda material och hållbara liv. Här möter du kreativ slöjd och ekologiskt bygghantverk i form av workshops, demonstrationer, kurser, föredrag, mathantverk och gött häng, allt i de vykortsvackra omgivningarna vid Nääs slott. Cirka 50 utställare säljer egentillverkad mat och slöjd av hög kvalitet. Träffa skaparna, se deras hantverk och ta chansen att köpa något personligt eller unikt bland både vävt, keramik, svarvat och snidat, kläder, knivar, smycken, glas och skinn." Festivalen sker lördag och söndag den 20-21 maj 2017 mellan klockan 11 och 17.

 

Läs mer om REKO

Läs mer om REKO på Facebook


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på vår hemsida.

Hemslöjdens hemsida


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.