Fler elever som knarkar, synliga poliser och radiotips.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NORRKÖPING:

Fler elever tar droger

I mitten av januari rapporterades det mycket om problemet med droger på skolor i Norrköping och att fler elever knarkar. I en artikel berättar kommunpolis Peter Johansson att polisen kontinuerligt jobbar med insatser på skolorna. Dels genom att göra tillslag där man letar efter bland annat droger, men också genom informationsinsatser. Han berättar att alla skolor är väl informerade om hur man ska agera vid drogrelaterade händelser.

– Skolorna har ett stort jobb att göra. Om man har ett bekymmer måste man flagga upp det i rätt forum. Om en skola har ett problem är det jätteviktigt att prata om det.

Droger på skolorna är ett genomgående problem som behöver tas itu med, det menar alla inblandade i debatten. Skolan ska vara en trygg miljö där man ska kunna lära sig. Det är klart att den inte upplevs som trygg om det finns påverkade elever där.  Artikeln följdes av uttallande från skolan, journalister och politiker

"Vi gör väl det vi kan"

SKOLAN: 
Folkbladet - 17 januari

- Det handlar inte om att vi blundar för problemen, men personlig integritet och sekretess gör det väldigt svårjobbat för personalen. Per Lundgren, rektor på Ebersteinska gymnasiet.

För det första så är det inte ett skolproblem i första hand utan ett samhällsproblem och jag är orolig, inte över situationen i skolan utan i samhället i stort.

Ska drogerna få ta över?

KRÖNIKÖR:
Folkbladet - 17 januari

När jag läser åtal, domar och pratar med anställda och elever på skolan är det svårt att inte inse att droganvändandet och vuxenvärldens oförmåga att göra något åt problemen kommer få oerhört stora konsekvenser för brottsligheten och för skolverksamheten, men kanske allra främst för de ungdomar som måste uppleva att vuxenvärlden inte bryr sig.

Droger är oacceptabelt

POLITIKER
Folkbladet - 19 januari

– Droger är oacceptabelt. Det är alla överens om. Vi måste se till att få bort drogmissbruk överhuvudtaget, säger Birgitta Larsson, barn- och ungdomschefoch fortsätter:

– Vi måste arbeta för en skolmiljö där våra barn och ungdomar kan känna sig trygga och där det inte förekommer några droger


Kostnadsfri rådgivning och föreläsning
Policy, handlingsplan och förebyggande arbete i skolan 

De frågor och problem som skolan står inför är ofta konkreta och praktiska. Det är detaljer och rutiner som behöver lösas och fungera, internt i skolan men också i samverkan med i första hand socialtjänsten. En föreläsning från Narkotikari Skolas Staffan Hübinette ger skolan en praktisk vägledning i vad man kan, får och bör göra i sitt förebyggande arbete.

Under 2017 kan vi erbjuda dessa tjänster kostnadsfritt för gymnasieskolor.  


Ställ en fråga eller boka föreläsning direkt på: 
www.narkotikafriskola.se
eller kontakta oss på e-post: linnea@rns.se 


Synliga poliser ger resultat

SVT nyheter Stockholm - 23 januari

Polisen verkar ha funnit receptet för att minska brottsligheten i utsatta områden. Synliga poliser, längre närvaro och fokus på narkotikahandeln.

Nu kan polisen i Järva luta sig mot statistik som visar att det verkar göra skillnad på att ha fler synliga poliser i dessa områden. Antalet anmälningar om våld i offentlig miljö har gått ner 62,5 procent i Tensta jämfört med samma period 2015. Polisen själv menar att det beror på att fler poliser syns ute på gatorna.

Under hösten har polisen ökat sin närvaro i Tensta, både uniformerat och dolt. De har jobbat utifrån en ny strategi och använt sig av lokalpolisens resurser. Strategin har delvis bestått av en längre närvaro och ett tydligare fokus. Förutom att rikta in sig på en geografisk plats har polisen i Tensta fokuserat på narkotikahandeln på den platsen.

– Vi vet att narkotika är en grogrund till många andra problem. Vi har identifierat platser dit personer kommer från andra delar av stan för att köpa narkotika. Då är det viktigt för oss att bryta sönder den handeln.


TIPS: SRs serie om droghandel

SR har gjort en serie reportage och inslag som granskar droghandelns parallella vardag. Granskningen heter Droger 24/7 och fokuserar på att skildra den kriminella vardagen med droghandel, stölder, affärer och byteshandel.

Man berättar även om de stora pengarna och de dyra prylarna och om langarna som till sist vänjer sig vid en exklusiv livsstil som blir lika beroendeframkallande som drogerna de säljer.

Reportage: Vi hade en miljon i en skokartong

Reportage: Möte mitt i en minneslucka


”Årets folkbildare” narkotikapolitisk propagandist

DN-journalisten Amina Manzoor har tilldelats priset som Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Mottot för föreningen är ”För kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap sedan 1982” och man säger sig vilja bekämpa felaktiga och ogrundade påståenden i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Den här gången har man dock inte levt upp till detta utan slarvat med granskningen.

Läs mer här >>


facebooktwitter

Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
Ragvaldsgatan 14 | 118 46 Stockholm | 08-643 04 67 | info@rns.se 

www.rns.se | www.narkotikafriskola.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.