Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 2/2016

Detta är August Ludvig Hartwalls stiftelses fjärde nyhetsbrev och andra för året 2016. Här får du bland annat läsa om stiftelsens nya styrelse, om "Kansainvälinen hiihtokoulu" samt om morgondagens stiftelsedag.


Den nya styrelsen

Hösten började för August Ludvig Hartwalls stiftelse med full fart den 30.8.2016. Då stiftelsen på våren valde sin nya styrelse steg Maria Bondestam åt sidan, och Joanna Danielsson valdes till ny medlem. Joanna hämtar till styrelsen sin erfarenhet och sitt nätverk från Eva Ahlströms stiftelse, i vilken hon även är styrelsemedlem. Vi önskar Joanna varmt med i vårt team. Låt oss göra fina projekt tillsammans!

De övriga styrelsemedlemmarna, Pia Alsi (ordf.), Henrik Therman (vice ordf.), Alexandra Tallqvist, Pia Hartwall, Susanna Tallqvist och Vladimira Therman fortsätter. I styrelsearbetet har vi även glädjen av att ha med två utomstående medlemmar, Rebecca Tallqvist och Valentina Tallqvist.


Cafe Mehuhetki

Café Mehuhetki dukade under vårens restaurang-dag för fjärde gången sitt cafébord. Restaurangdagen hölls denna vår den tredje lördagen i maj, och årets tema var Rädda Barnen Rf’s Idrottsfadder verksamhet. I arrangemangen för det redan traditionella Café Mehuhetki, deltog som på tidigare restaurangdagar medlemmar från hela tjocka släkten. I år kunde vi donera en fin summa oavkortat till Idrottsfadder verksamheten. Läs mera om verksamheten här.

Vi är speciellt glada för den yngre generationens deltagande i caféet, för allt de bakat samt deras stora försäljningsengagemang. Vädret gynnade både oss och våra kunder. Vi vill tacka varmt alla som besökte café Mehuhetki!

Vi ses nästa maj – på caféets 5 års dag.

 


Kansainvälinen Hiihtokoulu

August Ludvig Hartwalls stiftelses nyaste understödsobjekt är ett projekt som startades av två ivriga terrängskidare, Simo-Viljami Ojanen och Markku ”Axa” Sorjanen. Drivkraften var dessa två herrarnas genuina vilja att hjälpa de barn som flyttat till vårt land att integrera sig i samhället. Tanken var att få barnen att lära sig det finska språket, och att bekanta sig med vårt land och vår natur med hjälp av vår nationalsport, terrängskidning. Idrottande och snön, som för många är ett helt nytt element, var i början utmanande. Under vintern 2015 – 2016 blev det dock klart att man kommer långt med iver och god vilja. I april 2016 ”utexaminerades” 14 nya, i åldrarna 10 och 11, finsktalande skidåkare. De flesta av dem hade sett första gången snö hösten 2015.

 

Kansainvälinen hiihtokoulu Ry godkändes till stiftelseregistret 16.6.2016. Föreningen konstituerades och till styrelsen valdes Marjo Matikainen-Kallström (styrelse orförande), Inka Kärkkäinen, Simo-Viljami Ojanen och Mattias Therman. Till verksamhetsledare valdes Markku ”Axa” Sorjanen.

Under juni 2016 inleddes en massfinansieringskampanj i Mesenaatti.me-tjänsten. Kampanjens mål är att få ihop 30.000 € till föreningen. För att nå ut till   invandrarbarnen började man med att kartlägga lämpliga skolor. Målet är att man skall få med ca 110 invandrarbarn till verksamheten under 2016-2017.

Den kommande säsongen har framskridit enligt förväntningarna. I skidskolorna kommer över 100 barn som är med att få skida kring 30 gånger. Deltagarna får även delta i ett 2-3 dagars läger i nära belägna idrottsinstitut.

En del av barnen, minst 15, får även åka på ett skidläger till Lappland i april 2017. Antalet barn som tas med på lägret beror på hur mycket medel som samlats in, eftersom detta handlar om den dyraste delen av barnens skidår.

August Ludvig Hartwalls stiftelse är stolt över KVHK’s (Kansainvälinen Hiihtokoulus) arbete, vad de presterat fram till nu och deras planer framöver.  Vi önskar alla nya skidskole-elever ett fantastiskt och upplevelserikt skidår 2016-2017.

Läs mera om Kansainvälinen hiihtokoulus på deras hemsidor: www.kansainvälinenhiihtokoulu.fi


Unicefs Goodwill ambassadör Katy Perry möter barn med enorma utmaningar i Vietnam

August Ludvig Hartwalls stiftelse är med i projektet Happy (Hartwall Ahlström Paulig perheet yhdessä), och har tillsammans understött Unicef med 315 000 €. Målet för detta projekt är att stöda skolgången för handikappade barn i Vietnam. Läs mera om projektet här.

Unicefs Goodwill ambassadör och musiker Katy Perry lyfter i ett pressmeddelande fram de barn som i en av Asiens snabbaste växande ekonomier lämnas utanför. Katy Perry besökte NInh Thuan provinsen, som är en av de fattigaste och mest avlägsna regionerna i Vietnam. Hon bekantade sig med Unicef program, vars målsättning är att stoppa det att barn med handikapp hamnar utanför. Hon följde noga med hur organisationens jobbar för att stöda handikappade i deras utveckling ända från tidig barndom.

I vissa regioner bor hälften av barnen i total fattigdom och en av fem går inte i skolan. Runt 50 % av barnen i dessa fattiga regioner får inte tillräcklig sjukvård, vilket leder till att många barn dagligen dör i sjukdomar, vilka skulle kunna botas med rätt vård. 

Läs rapporten om situationen i Vietnam här


Nationella stiftelsedagen den 1.10.2016

I morgon firas den årliga landssvida stiftelsedagen. Stiftelsedagen är en glad evenemangs-dag, som firas överallt där det finns stiftelser. Dagens motto är "Perintöä jaossa" (fri översättning: "Arv utdelas"). Denna ordlek avser stiftelsernas uppgift i att föra kulturarvet vidare men också stiftelsernas hedersuppgift, dvs att implementera donatorernas andliga arv.

 

Detta år bjuder stipendiefonderna  hela familjen på gratis sirkus den 1.10 kl 10 – 14 i Söderviks generatorsal. I Circus Helsinkis utrymmen kan alla från juniorer till seniorer pröva på en cirkusbana, se fantastiska cirkusuppträdanden, lyssna på kolesterolclownens tips om akrobatiska blodkärl, leva sig in i sagans värld, känna på stiftelseatmosfären och smaka på sockervadd.

Läs mera om den knasglada cirkusdagen här: Stiftelsedagens huvudevenemang

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.